- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Svi zrenjaninski sukobi interesa

I dok su zrenjaninci mislili da će posle 6. jula odahnuti od politike i da će moći da nastave svojim mirnim banatskim životom, realnost je pokazala svu svoju nepredvidljivost i pretvorila ovaj vojvođanski grad u poprište nestabilnosti u kojem predizborna kampanja kao da još uvek traje.

Optužbe opozicije i pozicije doživele su kulminaciju međusobnim okrivljavanjem za sukobe interesa, što je rezultiralo ostavkom gradonačelnika Zrenjanina na funkciju poslanika u Skupštini Vojvodine, oduzimanjem mandata dvojici odbornika opozicije i ostavkom načelnice Srednjobanatskog okruga na to mesto. Strasti se i dalje ne stišavaju i čini se da će sukob stranaka potrajati.

Slučaj Bošnjak

Agencija za borbu protiv korupcije upozorila je Ivana Bošnjaka, gradonačelnika Zrenjanina, da se time što obavlja istovremeno i tu i funkciju poslanika u pokrajinskoj skupštini, nalazi u sukobu interesa. Bošnjak je na mesto gradonačelnika Zrenjanina došao na predlog Sprske napredne stranke, a posle ostavke Gorana Kneževića na istu funkciju, koji je odlučio da prihvati ponuđeno mu ministarsko mesto u republičkoj vladi. Ivan Bošnjak je na upozorenje Agencije uložio žalbu, a za list Dnevnik izjavio je da će se pridržavati zakona, ali da će se truditi da zadrži obe funkcije.

– Dok me Agencija za borbu protiv korupcije izričito ne obaveže, trudiću se da zadržim obe funkcije: i gradonačelnika i pokrajinskog poslanika, jer mislim da je na korist Zrenjaninaca da naše potrebe i probleme mogu neposredno da prezentujem u Skupštini Vojvodine – poručio je gradonačelnik Zrenjanina, objašnjavajući da će se, čim dobije drugo rešenje od Agencije, opredeliti u skladu sa zakonom.

– Zakon tu nije dovoljno dorečen. Pokrajinska skupština se nigde ne navodi kao zakonodavni organ, a možda će i Zakon o sukobu interesa doživeti promenu. U tom pravcu idu i primedbe koje se formulišu unutar Stalne konferencije gradova i opština, a i u poslednjem susretu sa premijerom Ivicom Dačićem došli smo do zajedničkih stavova da je u drugim zemljama u Evropi moguće da gradonačelnici obavljaju još jednu funkciju. Imamo primera i u našoj zemlji kao što je to u slučaju predsednika opštine Apatin – rekao je Bošnjak i podsetio da je poverenje građana dobio u tri izborna kruga na pokrajinskim izborima.

Opozicija je burno reagovala na duplu funkciju Bošnjaka pa su ga predstavnici Demokratske stranke na jednoj od svojih konferencija prozvali „poslednjim Mohikancem“, dok mu je Liga socijaldemokrata Vojvodine poklonila kasicu-prasicu kao upozorenje na potrebu štednje, upozoravajući da mesečna primanja gradonačelnika Zrenjanina u tom trenutku nadmašuju i primanja predsednika Srbije.

Odbor Agencije za borbu protiv korupcije odbio je Bošnjakovu žalbu te je on u novembru saopštio da će se odreći poslaničke funkcije i da će ostati gradonačelnik. On je poručio da za Zrenjanin može mnogo više uraditi sa te pozicije, ocenivši da to ne bi mogao kao jedan od 20 ili 30 opozicionih poslanika u pokrajinskom parlamentu, koji, kako je kazao, definitivno ima samo protokolarnu ulogu. Opozicija je oštro reagovala i pozvala Bošnjaka da vrati pare koje je zaradio kao poslanik u toj „protokolarnoj“ skupštini, a doveden je u sumnju i sadržaj samog rešenja Agencije, odnosno da li je njime uopšte bila predviđena mogućnost da Bošnjak bira između dve funkcije.

Slučajevi Kaurić i Vaš

Zgrada suda u Zrenjaninu: A gde je pravda?

U međuvremenu, gradonačelnik Zrenjanina upozorio je da bi i još neki funkcioneri koji su u sukobu interesa trebalo da se vode njegovim primerom i opredele koju će funkciju u budućnosti obavljati. A onda su na sednici gradske skupštine, koja je usledila, a na predlog mandatne komisije, odbornici vladajuće koalicije izglasali odluku da se Goranu Kauriću, odborniku DS-a, i Tiboru Vašu, odborniku LSV-a, oduzmu odbornički mandati. Ovakva odluka obrazložena je navodnim sukobom interesa dvojice odbornika, koji su u isto vreme primali i odborničku i funkcionersku naknadu, na koju su stekli pravo kao bivši gradski funkcioneri.

Goran Kaurić ocenio je da oduzimanje mandata predstavlja uvođenje prakse parlamentarne diktature, koja će, kako je istakao, odvesti u nešto za šta se mislilo da je prošlost.

– Vlast u Zrenjaninu drznula se da protivpravno praktično otme dva odbornička mandata, bez njihove saglasnosti, i to je presedan u Srbiji – naglasio je Kaurić. On je rekao da nije u sukobu interesa, da nema ni jednu funkciju i da je posle isteka mandata zamenika gradonačelnika želeo da se vrati na radno mesto u Javnu ustanovu Sportski objekti, ali da to nije bilo moguće, jer je direktor poništio ugovor o radu.

Tibor Vaš je ocenio da je na delu političko nasilje i da je oduzimanje mandata nedopustivo. On je upozorio da se obratio i Agenciji za borbu protiv korupcije, koju je pitao da li se nalazi u sukobu interesa, ali da mu odgovor nije stigao ni posle više od 15 dana, što po zakonu znači da ne postoji kršenje zakona.

– Najnoviji događaji u zrenjaninskoj Skupštini nastavak su političkog nasilja koje je započeto preuzimanjem vlasti 6. jula, ali oduzimanje mandata odbornicima do sada je neviđen čin. Učinjena je mandatna krađa i promenjena volja birača nezakonitim putem. Ovo je pravna i politička diktatura koja ne poštuje slovo zakona i time opet dovodi Zrenjanin u žižu interesovanja cele srpske političke javnosti u negativnom kontekstu – saopštio je Vaš, koji se žalio i OEBS-u, jer na istoj sednici nije bio omogućen prevod njegovog obraćanja. On se sa skupštinske govornice odbornicima obratio na svom maternjem jeziku, mađarskom, koji je u službenoj upotrebi u Zrenjaninu, ali je ostao uskraćen za prevod, uz obrazloženje da nije moguće da se u tom trenutku obezbedi tumač za taj jezik. O njegovom predlogu se glasalo samo na osnovu naslova koji je bio na srpskom jeziku, i on nije usvojen.

Oba odbornika su najavila i krivične tužbe protiv odgovornih za oduzimanje mandata, a njihove stranačke centrale podnele su žalbe Upravnom sudu. Odbornici opozicije su u znak protesta za ovu sednicu Skupštine poneli stiropor, kojim su lupali o klupe, kao i više stotina predloga za dopunu dnevnog reda, od kojih ni jedan nije usvojen, ali je zato njihovo obrazlaganje trajalo do večernjih časova pa je sednica prekinuta i nastavljena sledećeg dana.

Slučaj Dulović

U međuvremenu, zrenjaninski čelnici saopštili su da je Agencija za borbu protiv korupcije odlučila da je Tanja Dulović, načelnica Srednjobanatskog okruga, u sukobu interesa time što obavlja i tu i odborničku funkciju. Dulovićka je inače i odbornica DS-a u lokalnom parlamentu. I mada se u javnosti spekulisalo da će ona zadržati načelničku funkciju, dan pred zasedanje zrenjaninske Skupštine Dulovićka je saopštila da je podnela zahtev Vladi Srbije da je razreši te funkcije, zbog prelaska na drugo radno mesto. Ostavkom na funkciju načelnice okruga, Dulovićka se opredelila da ostane odbornica u Skupštini grada Zrenjanina.

– U iščekivanju da me Vlada Srbije razreši dužnosti, odlučila sam da podnesem ostavku. Dok ne dobijem rešenje o razrešenju nastaviću da obavljam funkciju načelnika – rekla je Dulovićka za list Dnevnik.

I dok su sve oči političke javnosti uprte u grad na Begeju, i pozicija, koju čine stranke okupljene oko koalicije SNS i SPS, i opozicija, koju čine DS, LSV i SVM, najavljuju dalja sporenja oko toga šta su pravda i pravičnost, a svaka od njih ima i svoje tumačenje zakona. Do odluke nadležnih sudova, politička situacija u Zrenjaninu ostaće nestabilna, a atmosfera predizborna.

Žana Majski (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!