Svi za prava – prava za sve!

Projekat “Svi za prava – prava za sve!” nastao je u okviru evropskog projekta “Osvit ljudskih prava” koji se bavio ljudskim pravima i mladima u Evropi

04. maja 2014

Karavan projekta “Svi za prava – prava za sve”, čiji je cilj da doprinese aktivnom i dinamičnom obrazovanju mladih u Vojvodini u oblasti ljudskih prava, stiže 5. maja u Zrenjanin, nakon Subotice, a gostovaće narednih dana i u Novom Sadu, Sremskim Karlovcima i Somboru.

U Pozorišnom klubu “Zeleno zvono” u Zrenjaninu biće predstavljena prva onlajn didaktička igrica na temu ljudskih prava “ARRA”, koja je proizvod didaktičkih radionica realizovanih u 17 srednjih škola u Vojvodini.

Glavna ciljna grupa te igrice su mladi od 13 do 21 godine, a ima pet osnovnih grupa pitanja (uopšteno o ljudskim pravima, kršenja ljudskih prava u XX veku, prava osoba sa invaliditetom, žena i mladih, prava manjina i institucionalni načini zaštite ljudskih prava).

Do 15. maja traje i onlajn takmičenje, čiji će pobednik dobiti nagradnu ekskurziju po Evropi.

Posetioci “Zelenog zvona” videće i uređaj „Soundbeam“ koji predstavlja asistivnu tehnologiju pomoću koje osobe sa invaliditetom mogu da stvaraju muziku.

Biće prikazani i kratki filmovi koji su napravili srednjoškolci u okviru zimskog filmskog ateljea.

Na govorničkom kutku, koji je koncipiran kao razgovor uz kafu, posetioci će imati prilike da razgovaraju sa aktivistkinjom i borcem za prava žena Gordanom Stojaković, kao i sa predstavnicima Pokrajinskog ombudsmana, predstavnikom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, Škole za osnovno i srednje obrazovanje “Milan Petrović” i EU info centra u Srbiji.

Kruna jednodevne manifestacije je performans “Udari tog Džajva” (Hit That Jive), nastao kao rezultat desetodnevne pozorišne radionice sa učenicima srednjih škola u okviru kolektivnog procesa istraživanja teme ljudskih prava – doživljaja šta znači biti čovek, rizika koje smo spremni i koje nismo spremni da preuzmemo, pričama koje smo živeli, plesa koji govori o čovekovoj sudbini…

U muzičkom programu nastupiće hiphop muzičar Marčelo i Filteri, a ulaz na sve događaje je besplatan.

Karavan “Svi za prava – prava za sve!” (All for rights – rights for all!) gostovaće 7. maja i u Studentskom kulturnom centru u Novom Sadu, a potom 13. maja u Sremskim Karlovcima i 14. maja u Somboru.

Projekat “Svi za prava – prava za sve!” nastao je u okviru evropskog projekta “Osvit ljudskih prava” koji se bavio ljudskim pravima i mladima u Evropi. Studentski kulturni centar u Novom Sadu bio je partner u tom projektu, finansiranom od Evropske unije kroz program EIDHR.

Partneri na projektu su i Pokrajinski ombudsman Vojvodine, ŠOSO „Milan Petrović“, Somborski omladinski bum, NVO Spot iz Subotice, Provincija Granada (Španija) i NVO Yopa iz Segedina (Mađarska).

Projekat podržavaju i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice Vojvodine, Kancelarija za mlade Grada Subotice i 20 škola na teritoriji Vojvodine.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga