Svetski mediji: Pobeda Orbana, pretnja demokratiji

"Orbanova stranka Fides – zajedno sa saveznicima hrišćanskim demokratima – sada ima moć da menja ustav i nastavi da pokorava naciju njegovoj volji“"

09. apr 2018

Možemo se kladiti da samo nekolicina u Briselu slavi izbornu pobedu Viktora Orbana, piše danas Gardijan i navodi da mađarski antiimigrantski nacionalistički vođa predstavlja veliki izazov za Evropsku uniju.

„Od njegovog povratka kao premijera 2010. Orban i njegova stranka Fides oslabili su demokratiju i nezavisnost sudstva i obrušili se na nezavisne medije. Slabljenje demokratije u Mađarskoj praćeno je ksenofobičnom retorikom usmerenom protiv izbeglica, Brisela i Džordža Soroša. EU se sada suočava sa državom u srcu kontinenta koja izlazi iz kluba liberalnih vrednosti“, navodi Gardijan.

„Međutim, Europska komisija ne vidi sistemski problem. Mandat ove komisije završava 2019. i mnogi u Evropskoj uniji smatraju da njen predsednik Žan Klod Junker ne želi izazvati sukob s Orbanom. Oba političara deo su dominantnog bloka desnog centra, Evropske narodne stranke (EPP), koja je štitila Orbana od kritika“, navodi Gardijan.

I neki drugi svetski mediji upozorili su da Orbanova pobeda na izborima predstavlja veliki izazov za EU i pretnju demokratiji u Mađarskoj, ali i celoj Evropi, prenosi Indeks.hr.

Bloomberg piše da je u Mađarskoj „antiimigrantska kampanja pobedila podeljenu opoziciju“ i da Orbanov trijumf pomaže jačanju populizma u EU.

Takođe navodi da „populističke snage izazivaju multikulturne i demokratske vrednosti Evropske unije“.

„Želi Mađarsku pretvoriti u poluautokratsku državu pod kontrolom jedne stranke“, navodi Bloomberg.

„Orbanov antiimigrantski stav zasenio je razlomljenu opoziciju koja je osudila njegov autoritarni pristup. Moglo bi doći do podsticanja napada na slobodu medija i sudove, a Orbanov antimuslimanski stav mogao bi postati uzor drugima u Evropi“, piše Bloomberg.

„Osiguravajući dve trećine mesta u parlamentu, Orbanova stranka Fides – zajedno sa saveznicima hrišćanskim demokratima – sada ima moć da menja ustav i nastavi da pokorava naciju njegovoj volji“, piše Njujork Tajms o Orbanovoj pobedi.

Tajms takođe navodi da Orban želi pretvoriti „bivšu članicu sovjetskog bloka iz demokratije u poluautokratsku državu pod kontrolom jedne političke stranke“, prenosi Indeks.hr.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga