Svetski dan muzeja i evropska muzejska noć

Međunarodni dan muzeja obeležava se od 1977. godine širom sveta u cilju unapređenja svesti o važnosti muzeja za razvoj društva

18. maj 2013

Međunarodni dan muzeja, 18. maj, posvećen je ove godine optimističnoj temi “Muzeji (sećanje + kreativnost) = društvene promene”, koja bi trebalo da ukaže na različite koncepte koji su neophodni za definisanje uloge muzeja u današnjem vremenu i naglasi njihovu univerzalnu prirodu i pozitivan uticaj na društvo.

Ovogodišnja tema, koju je odredio Međunarodni savet muzeja (ICOM), ukazuje na bogatstvo istorijskog nasleđa koje čuvaju i prezentuju muzeji, ali i na inventivnost i vitalnost muzejskog sektora poslednjih godina. Ovogodišnja tema ukazuje na neophodnost pomirenja tradicionalne misije muzeja sa neophodnom kreativnošću kojom će oživeti publiku i razviti novu. Evolucija koju muzeji širom sveta teže da ostvare zasnovana je na uverenju da njihovo postojanje i akcije koje preduzimaju mogu konstruktivno da doprinesu transformaciji društva.

ICOM je 2011. godine uspostavio partnerstvo s manifestacijom Evropska noć muzeja, a ove godine se muzejski dan i noć poklapaju.

Evropsku noć muzeja ustanovilo je 2005. francusko Ministarstvo kulture i komunikacija, a osnovna ideja je produžen rad muzeja i besplatan ulaz.

Muzeji za tu priliku predstavljaju dela iz svojih kolekcijna na nesvakidašnji i atraktivan način, posebno obraćajući pažnju na mladu publiku i porodične posete.

Tema Evropske noći muzeja ove godine fokusirana je na obrazovanje u umetnosti i kulturi. Škole i muzeji ohrabreni su tako da osmisle nove pristupe otkrivanju i interpretaciji kulturne i umetničke baštine i savremenog stvaralaštva.

Publika Evropske noći muzeja svake godine se povećava – samo u Francuskoj je 2012. godine bilo dva miliona posetilaca.

Međunarodni dan muzeja obeležava se od 1977. godine širom sveta u cilju unapređenja svesti o važnosti muzeja za razvoj društva.

Temu proslave svake godine određuje Komitet ICOM-a, ostavljajući muzejima da osmisle način obeležavanja svog dana, koji ponekad traje i čitavu nedelju.

Glavni moto Međunarodnog dana muzeja je da su oni važna sredstva kulturne razmene, obogaćivanja kultura i razvoja međusobnog razumevanja, saradnje i mira među ljudima.

Prošle, 2012. godine, Međunarodni dan muzeja okupio je 32.000 muzejskih institucija u 129 zemalja na pet kontinenata.

Povodom Međunarodnog dana muzeja, ICOM je uspostavio ove godine partnerstvo i sa programom Sećanje sveta UNESKO-a, koji je obeležio 2012. godine dve decenije postojanja. Takođe, Evropski muzejski forum dodeljuje 18. maja svoju godišnju nagradu u Gallo-Romeins muzeju u Tongerena, u okviru saradnje sa ICOM-om.

ICOM je osnovan 1946. godine kao svetska organizacija muzeja i muzejskih profesionalaca, posvećena promociji i zaštiti prirodnog i kulturnog nasleđa. Sa oko 30.000 članova u 137 zemalja, predstavlja jedinstvenu mrežu muzejskih profesionalaca na globalnom nivou.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga