Svetska banka: Iskoreniti ekstremno siromaštvo do 2030.

Predsednik Svetske banke Džim Jong Kim zacrtao je u utorak kao novi cilj iskorenjivanje "ekstremnog siromaštva" na planeti do 2030. godine, ali je ocenio da će ostvarenje tog cilja zahtevati "izuzetne napore"

02. apr 2013

Predsednik Svetske banke Džim Jong Kim zacrtao je u utorak kao novi cilj iskorenjivanje „ekstremnog siromaštva“ na planeti do 2030. godine, ali je ocenio da će ostvarenje tog cilja zahtevati „izuzetne napore“.

„Svet bez siromaštva i ekonomske izolacije je na dohvat ruke… dostići taj cilj zahtevaće izuzetne napore. Ali ko još može da sumnja da je taj cilj vredan takvih napora“, rekao je Kim u govoru u Vašingtonu.

Šef Svetske banke želi da procenat ljudi koji živi sa manje od 1,25 dolara na dan padne sa 21 odsto, koliko je iznosio 2010. godine, na tri odsto do 2030. godine.

„Kada bude ispod granice od tri odsto potpuno će se izmeniti priroda izazova koje predstavlja siromaštvo. Središte naše akcije preći će sa strukturalnih mera na ciljane mere za male grupe.. bitka protiv masovnog siromaštva koju su zemlje vekovima vodile biće osvojena“, rekao je Kim.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga