- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Svetska baletska superzvezda Sergej Polunjin otvara EXIT festival

U četvrtak, 12. jula, nakon što na glavnoj bini nastupe alt-rok i art-pop dive LP i Fever Ray, uslediće veliki muzičko-scenski performans, inspirisan ličnim osećajem slobode koja je tema ovogodišnjeg festivala. Tako će i prvi put u istoriji Exita na glavnoj bini nastupiti jedna od najvećih baletskih zvezda našeg doba Sergej Polunjin, saopštili su organizatori festivala.

Ovaj igrač, glumac i koreograf, osvojio je planetu svojim nastupima sa gotovo svim najvećim svetskim baletskim ansamblima, te sa devetnaest godina postao najmladji prvak londonskog Kraljevskog baleta.

Polunjin je nastupao u Milanskoj skali, Boljšoj teatru i pozorištu Stanislavski u Moskvi, te londonskom Rojal Albert Holu, i brojnim drugim scenama širom planete. Poznat je i po svom buntovništvu protiv establišmenta i pozivima da se klasičan balet izvuče iz elitističkih krugova.

Polunjinov turbulentan život prikazan je u dokumentarnom filmu „Dancer“ Stivena Kantora, a fanovi savremene muzičke scene zavoleli su ga u spotu Hoziera „Take Me To Church“.

Umetnik ukrajinskog porekla u poslednjih nekoliko godina ne zadovoljava se klasičnim baletom, već svoj raskošni talenat oprobava i na velikom platnu, kao i u novim scenskim i muzičkim formama.

Nastup na Exitu je upravo jedan od takvih iskoraka u neklasični scenski izraz.

„Ne mogu da dočekam da nastupim na najboljem evropskom festivalu. Ovogodišnja tema Exita je u potpunosti u skladu sa mojim umetničkim senzibilitetom. Sloboda je ono čemu svi treba da težimo. Lični osećaj slobode za mene je esencijalan, a nastup na Exitu je manifest te slobode“, izjavio je Polunjin.

Svoj talenat Polunjin će prikazati u samom finalu ceremonije otvaranja koji režira mlada novosadska rediteljka Sonja Petrović, a pridružiće mu se preko 40 izvodjača na sceni, kao i Almazian Symhony, atraktivni orkestar od 25 devojaka, predvodjen Khachatur Almazianom, jermenskim virtuozom na violini, koji izvodi klasiku u crossover stilu.

Polunjinov ekskluzivni performans na Exitu biće moguće gledati iz svakog kutka planete putem direktnog prenosa na Exitovoj Facebook stranici.

Nakon ceremonije će tradicionalno uslediti vatromet, posle kojeg na scenu izlaze trenutno najpopularnije svetske hip-hop zvezde, američke grupa Migos.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!