Svetlana Kozić: Možda je vreme za novu političku organizaciju

"Radulović celokupnu građansku struju izbacio iz DJB"

04. apr 2018

Predsednica poslaničke grupe Dosta je bilo (DJB) u Skupštini Vojvodine Svetlana Kozić, koja je među isključenim poslanicima tog pokreta, saopštila je danas da ta dešavanja „možda ukazuju na činjenicu da je vreme za formiranje nove političke organizacije“.

Kozić je u pisanoj izjavi poručila da „tobože izbačeni poslanici i odbornici DJB ostaju zajedno, da im se pridružuju druge kolege, te da se pravi velika jedinstvena grupa“.

Prema njenim rečima, Statut na koji se odluka o isključenju poziva je “pao u Ministarstvu zajedno sa potpisima podrške građana registraciji stranke”.

Svi smo poslanici postali preko grupa građana i status ostaje takav. Mi, sa etiketom izbačenih, nigde nismo otišli, nismo promenili politiku za koju se zalažemo, niti nas je iko iz grupa građana izbacio, niti može. A, samo grupe građana su nam zakonska forma političkog delovanja“, poručila je ona.

Ocenila je da je „grupa razljućena ponašanjem uprave pokreta DJB“ veća od one koja stoji uz donedavnog predsednika Saše Radulovića.

„Radulovićeva se dalje osipa. U narednom periodu mi koji se ne mirimo sa poslednjim potezima ćemo zajednički odlučiti šta dalje. Cilj nam je da se izbačeni vrate u organizaciju i da se poslednje nepromišljene odluke ponište“, poručile je Kozić.

Dodala je da, ukoliko se to ne ostvari, velika većina će nastaviti da se bavi politikom i zadržati program.

Kozić je ocenila da je nakon ostavke Radulović nametnuo „nelogičnu tema o strategiji kako dalje“, iako to treba da učini novi predsednik, a ne „stari i to u ostavci“.

Dodala je da je DJB na prekretnici, da je došlo do formiranja dve struje, jedne građanske i druge okrenute ka desnici.

„Radulović je na sednici Glavnog odbora naginjao ovoj desnoj i pažljivo motrio kako se ko opredeljuje. Celokupnu građansku struju je ubrzo izbacio iz stranke. Usledili su njegovi nespretni pokušaji objašnjavanja odluke o isključenju, kroz stavljanje građanskoj strani na teret da je bila klan, da se tajno okupljala, da je širila nemir i time ugrožavala organizaciju“, poručila je Kozić.

Glavni odbor Pokreta DJB, 29. marta je iz stranke isključio Svetalnu Kozić, kao i svoje poslanike u Skupštini Srbije Aleksandra Stevanovića, Nenada Božića i Vladimira Đurića.

Kako su tada naveli u saopštenju, oni su isključeni zbog „kršenja Statuta, vrednosti i principa“ DJB, nepoštovanja odluka organa Pokreta i pokušaja „stvaranja klanova i urušavanja cele organizacije“, saopštio je ĐB.

Isključena su i tri odbornika u gradu Novom Sadu i dva odbornika u Beogradu, takođe „zbog kršenja Statuta i vrednosti DJB“, a nakon toga su usledile i ostavke pojedinih članova.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga