SVETISLAV BASARA: Mit o Lazaru

Osuđeni smo, cenjeni publikume, na večno čekanje Mesije, na neprestano iščekivanje tajanstvene sile koja se pojavljuje niotkuda i momentalno rešava sve

14. avg 2013

Ime i prezime našeg najnovijeg Mesije – Lazar Krstić – toliko je krcato simbolikom da me živo čudi kako se do sada nije našao nijedan tajnovidac koji bi nam obznanio da Lazar na hebrejskom znači „pomaže Bog“, a da je prezime Krstić u uskoj vezi sa krstonosnom vizijom, našeg čoveka iz Niš – cara Konstantina. Šta da vam pričam: In hoc signo vinces.

„Genijalac sa Jejla“, tako je srpski novindžiluk nazvao novog mesiju i u toj stvari verujem lažljivom srpskom novindžiluku, iako je i u te dve reči nije da proturi dezinformaciju, jer se Yale pravilno izgovara – „jel“. Nadalje, uopšte ne sumnjam da je Krstić obrazovan i sposoban čovek. Sklon sam, štaviše, da poverujem i u to da ima genijalan plan kako da unese nešto reda u drljave srpske finansije. Zamerku da je isuviše mlad – dvadeset devet mu je godina – takođe odbacujem kao budalastu. A opet, sumnja mi je veća od nade. Vrlo sam skeptičan. A sad ću vam objasniti i zašto.

Zato, dame i gospodo, što se novo vino ne sipa u stare mešine, a to je u ovdašnjem političkom vinarstvu tradicionalna tehnologija. Džaba ti „genijalac sa Jejla“ unutar političkog sistema koji počiva na lažima, pseudomitovima, mitu i korupciji, smrtnim neprijateljima svakog napretka. Đinđić je svojevremeno isto tako angažovao eksperte i pokušao da promeni sistem, ali sistem je promenio eksperte i stvar se nije primila. Ne sumnjam ja u Overkordove dobre namere, ali rekao bih da je i vrhunski navigator nemoćan na komandnom mostu na sto mesta probušenog broda, a naš brod je toliko bušan da ga ne vredi popravljati. Ako nameravamo da – uprkos urođenom strahu od vode – nastavimo plovidbu, mora se praviti novi.

Što je, po svemu sudeći, nemoguća misija. Evo, rekonstrukcija komandnog mosta, to jest vlade, otegla se u nedogled. Koliko li će tek rekonstruisanoj vladi trebati da rekonstruiše Srbiju – to je već filozofsko pitanje, ali odgovor nije toliko tajanstven – taman do sledećih izbora, a posle, posle ćemo već videti, naći će se već neki ekspert, naše gore list, koji će povaditi jedan mali deo kestenja iz ogromne vatre. U tom smislu, ne treba imati preterana od Lazara Krstića, bez obzira koliko on bio genijalan i bez obzira što se školovao na Jejlu. Rekao bih da se pred Krstićevim izvorom račvaju dva putića. Jedan će ga odvesti u teške frustracije i još teži sukob sa ohlokratima, drugi – lagodniji – vodi ga pravo u adaptaciju sistemu koji će (uzalud) pokušati da promeni. Ali da, kako se to kaže, ne prejudicirajmo. Hajde da malo sačekamo. Mesija će jednoga dana ipak doći.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga