Svetislav Basara dobitnik Ninove nagrade za roman “Kontraendorfin”

U najužem izboru, pored Basarinog, našli su se romani još dva autora: Darka Cvijetića „Što na podu spavaš“ i Ognjena Spahića „Pod oba Sunca“

25. jan 2021

Svetislav Basara dobitnik je Ninove nagrade za roman „Kontraendorfin“ u izdanju Lagune, saopšteno je danas na Zoom konferenciji povodom ovog kniževnog priznanja.

U najužem izboru, pored Basarinog, našli su se romani još dva autora: Darka Cvijetića „Što na podu spavaš“ (Književna radionica Rašić) i Ognjena Spahića „Pod oba Sunca“ (Kontrast izdavaštvo).

U žiriju NIN-ove nagrade za najbolji roman godine bili su, pored predsednika Teofila Pančića, i Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Marija Nenezić.

Basara je 67. dobitnik prestižne nagrade NIN. Isto priznanje dobio je za roman “Uspon i pad Parkinsonove bolesti” (Dereta) 2006. godine.

Rođen je 21. decembra 1953. u Bajinoj Bašti. Dobitnik je više srpskih nagrada za književnost, a njegov roman „Fama o biciklistima“ (Dereta.) mnogi smatraju jednim najboljih romana devete decenije 20. veka.

Za roman Fama o biciklistima dobio je Nagradu „Željezare Sisak“. Dobitnik je „Nolitove nagrade“ za knjigu „Mongolski bedeker“.

Roman „Uspon i pad Parkinsonove bolesti“ doneo mu je Ninovu nagradu, kao i nagradu Narodne biblioteke Srbije za najbolju knjigu od 25 najčitanijih u mreži narodnih biblioteka Srbije u 2008. godini i nagradu „Laza Kostić“ 2007. godine.

Za roman „Anđeo atentata“, koji je objavila izdavačka kuća „Laguna“, dobio je 2015. godine nagradu Srpskog književnog društva „Biljana Jovanović“ i nagradu „Isidora Sekulić“.

Prvi je dobitnik nagrade Fonda „Borislav Pekić“. Kao kolumnista „Danasa“, dobio je 2010. godine nagradu „Stanislav Staša Marinković“.

Njegov roman „Majn kampf“ ušao je u najuži izbor za Ninovu nagradu 2012. godine. Drame su mu izvođene na mnogim scenama, a knjige prevođene na engleski, francuski, nemački, mađarski, bugarski, italijanski i makedonski jezik.

Basara je bio ambasador SR Jugoslavije od 2001. do 2005. godine na Kipru. Bio je kolumnista dnevnih novina Danas, a od 2021. godine piše kolumne za Kurir. Kolumna mu nosi naziv Famozno.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: SrBska vakcina
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga