Sveta novosadska 3D glupost sa česme

Ovo se stvarno dogodilo, u Novom Sadu, 2015. godine

27. jan 2015

Glupost ne poznaje granice. O istinitosti ove rečenice smo se ove nedelje mogli ponovo uveriti u Novom Sadu.

Javno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“, u Novom Sadu, slavi svoju slavu na Bogojavljenje, iako je ovu slavu prethodni direktor poništio, sada je ponovo uvedena.

Lider Narodnog pokreta Dinara-Drina-Dunav, poznatijom po skraćenici 3D, i zamenik javnog preduzeća, Tomislav Bokan, su zamislili da urade nešto veliko, tako da je na dan Bogojavljenja osveštana gradska voda. Krajnje ozbiljno. Sve što treba je bilo tu, pop, sveta voda i krst. Ispred direktorske kancelarije, u plastičnu burad sipana je voda iz gradskog vodovoda, a pop ju je osveštao kako treba. Prosečni građanin bi rekao, dobro, u redu, osveštana je samo voda iz buradi. Ali ne. Pop tvrdi da je time automatski osveštan i ceo vodovod Novog Sada, te ako se ja pitam, i kanalizacija, pošto je u buradima bila česmovača.

Na slavi je, u javnom preduzeću, naravno, bio poslužen roštilj i kolači, a ukoliko su prominentni gosti ožedneli, mogli su čak i iz buradi sipati sebi po čašicu „novosadske svetovače“.

Nesvakidašnji događaj je, pored pojedinih političkih stranaka, osudio i pokrajinski ombudsman, naglašavajući da je, prema Ustavu, Srbija svetovna država, a „Vodovod i Kanalizacija“ je javno preduzeće, tako da nije u redu da obeležava bilo kakve verske praznike.

Građani su, naravno, jedva dočekali tu svetu glupost; na internetu su se pojavile kreativne montaže, razni natpisi, a društvene mreže su preplavili smešni nazivi i komentari. Na Limundu je čak neko ponudio moguću zaradu u svetoj česmovači i postavio sledeći mali oglas: „NS After Life – novoosveštena novosadska česmovača, samo 10 dinara“. Drugi su pravili foto-montaže sa računima J.P. „Informatika“, pa su u rubrikama označili i svetu česmovaču koja je u velikoj meri uvećala mesečne izdatke. Čulo se i mišljenje po kojem više niko ne mora da ide u crkvu na krštenje, pošto je sasvim dovoljno da kod kuće dete stavimo pod česmu.

Šta čovek može da uradi ako čuje ovakvu vest? Može da se nasmeje, da smišlja viceve, ali ipak loš osećaj ostaje; ovo se stvarno dogodilo, u Novom Sadu 2015. godine. Izumitelj svete česmovače i organizator slave, Tomislav Bokan, je osvojio, velikom većinom, lokalne izbore raspisane u Ledincima. Pa kako je to moguće?

Lako. Naime, primitivni podstrekači mržnje devedesetih godina su i dalje među nama, lumpuju na našoj grbači, iako je njihov nastup malo promenjen. Njihov govor je postao eurokompatibilniji, ali uglavnom rade isto što su radili i ranije – bogate se bezočno, upropaštavaju sve čega se dotaknu, a narod bacaju u neimaštinu, dok se taj isti narod ugleda na njih, strepi od njih ili ih prati. Glupost ne poznaje granice, buja primitivizam, a zdrav razum se odselio daleko i ne pada mu na pamet da se vrati. Ono malo ljudi kojima je ovaj primitivizam neprihvatljiv, drži distancu od spoljašnjeg sveta, bira neku vrstu hibernacije do vremena kad ponovo dođe lepše vreme. Problem je jedino što tada više neće biti nikoga da ih probudi.

(Magyar Szó)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga