- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Svet u malom u Subotici

Za učešće na 22. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici, koje će biti održano od 17. do 23. maja, prijavljena je čak 201 predstava iz 52 zemlje, a 20 ih je odabrano za takmičarski program.

Među njima su, između ostalih, i predstave iz Meksika – „Pesma šamana“ (Pozorište lutaka La kukarača, Halisko), Nemačke – „Don Kihot“ (Teatar smeha, Frankfurt na Odri), Norveške – „Sivi čovek sa šibicama“ (Mačkino pozorište lutaka, Tonsberg), Indije – „O Rami“ (Zadužbina za lutkarsku umetnost Kat-Katha, Nju Delhi), Italije – Pinokio (Teatar Cahes, Skandiči – Firenca), Rusije – „Umka“ (Pozorište Severna scena, Novi Urengoj), Mađarske – „Knjiga o džungli“ (Pozorište lutaka Harlekin, Eger), Slovenije – „Životinjska farma“ (Pozorište lutaka Ljubljana) i Crne Gore – „Čarobnjak iz Oza“ Jagoša Markovića (Gradsko pozorište Podgorica).

U selekciji Slobodana Markovića, u konkurenciji za nagrade su i tri predstave iz Srbije – “Snežna kraljica” Dečjeg pozorišta iz Subotice, u režiji Todora Valova, “Čardak ni na nebu ni na zemlji”, Pozorišta lutaka “Pinokio” iz Beograda, u režiji Stevana Bodrože, te “Kako je otkriveno letenje” Pozorišta mladih iz Novog Sada, u režiji Emilije Mrdaković.

U okviru 22. Festivala pozorišta za decu, biće održana i naučna konferencija “Postmodernа dezintegrаcijа pozorišne umetnosti”, kao deo sedmog Međunarodnog foruma za istraživanje pozorišne umetnosti, čiji je osnovni cilj da promoviše promišljanje pozorišne umetnosti namenjene deci i mladima, s posebnim naglaskom na lutkarstvo.

Za konferenciju je prijavljeno 36 radova, a odabrano je 15, koje će predstaviti autori iz Indije, Japana, Irana, Meksika, Nigerije, Norveške, Velike Britanije, Poljske, Singapura, Slovenije, Mađarske, Grčke, Hrvatske i Srbije, najavili su organizatori.

Direktor i idejni tvorac Međunarodnog festivala pozorišta za decu Slobodan Marković, inače, dobio je u februaru od predsednika Srbije Tomislava Nikolića Zlatnu medalju za zasluge i rezultate u javnim i kulturnim delatnostima. Markoviću je u aprilu 2013. godine u Sloveniji uručena Pengovljeva nagrada za doprinos međunarodnoj kulturnoj saradnji i promociji i popularizaciji slovenačke lutkarske umetnosti, a ukazom predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva, 2011. godine odlikovan je Ordenom prijateljstva za doprinos u razvoju rusko-srpske saradnje i rad na popularizaciji ruske kulture u inostranstvu.

Festival je za izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte nagrađen 2005. godine Vukovom nagradom, a 2009. dobio je nagradu Pro urbe za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti.

Prošle godine Gran pri je osvojila predstava “Boribon i Anipani” u režiji Edine Elinger i izvođenju Budimpeštanskog pozorišta lutaka. Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Kati Čato za predstavu „Lenka“ u izvođenju Pozorišta lutaka Bjalistok iz Poljske, dok je nagrada za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka dodeljena Robertu Smoliku za predstavu „Pekara Mišmaš“ Mini teatra Ljubljana, kojom je 21. Festival pozorišta za decu i otvoren.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu Vojvodine i Grada Subotice, a izvršni producent je Otvoreni univerzitet Subotica.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!