Svet pozorišta za decu u Subotici

Predstave odabrane za takmičarski program biće igrane od 26. do 30. septembra, a svaka će biti izvedena na izvornom jeziku

15. avg 2016

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici, čije će 23. izdanje biti održano od 25. do 30. septembra, predstaviće u takmičarskom programu 15 predstava, odabranih među čak 234 prijavljenih iz 53 zemlje iz celog sveta. Za učešće u takmičarskom programu vladalo je i ove godine izuzetno veliko interesovanje, uprkos nepovoljnim uslovima učešća zbog značajnog smanjenja budžeta, usled kojeg je i termin održavanja tog festivala pomeren za početak jeseni.

Selektor Slobodan Marković uvrstio je najpre bio u uži izbor za zvaničnu selekciju 26 lutkarskih i dramskih predstava za decu iz Argentine, Indonezije, Italije, Kenije, Kolumbije, Izraela, Rusije, Bosne i Hercegovine, Češke, Hrvatske, Kanade, Poljske, Rumunije, Španije, Mađarske, Slovenije, Crne Gore i Srbije.

Predstave odabrane za takmičarski program biće igrane od 26. do 30. septembra u Dečjem pozorištu Subotica, Pozorištu “Deže Kostolanji” i na sceni “Jadran” Narodnog pozorišta, a svaka će biti izvedena na izvornom jeziku, saopštili su organizatori.

Publika će imati priliku da uživa i u raznovrsnim pratećim sadržajima: filmskom programu, izložbama, radionicama, promocijama knjiga, nastupima na centralnom gradskom trgu…

Festival će tradicionalno dodeliti Gran pri za najbolju predstavu u celini, te nagrade za najbolju režiju, scenografiju, originalnu muziku, estetsko i tehnološko rešenje lutaka, nagrade za glumačko/animatorsko majstorstvo (pet ravnopravnih) i specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju.

O nagradama će odlučivati tročlani međunarodni žiri sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i teatrologa.

U okviru 23. Festivala pozorišta za decu, biće održan i osmi Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade za koji je ove godine vladalo veliko interesovanje, uprkos činjenici da organizatori iz Otvorenog univerziteta Subotica učesnicima ne pokrivaju putne troškove.

Forum, koji Otvoreni univerzitet organizuje u saradnji sa Pozorišnim muzejom Vojvodine, deo je višegodišnjeg projekta koji je pod vođstvom prof. dr Henrika Jurkovskog započet 2009. godine, a od 2014. održava se pod rukovodstvom prof. dr Siniše Jelušića iz Crne Gore.

Tema konferencije u okviru ovogodišnjeg Foruma je “Mit u savremenom pozorištu za decu”, a u cilju kritičkog promišljanja savremenog pozorišnog stvaralaštva za najmlađe biće prezentovano 18 saopštenja učesnika koji dolaze iz Indije, Grčke, Indonezije, Izraela, Irana, Meksika, Mađarske, Nigerije, Meksika, Norveške, Ukrajine i Srbije.

Subotički festival ugostiće umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola iz raznih delova Evrope i sveta, kao i ambasadore, predstavnike inostranih kulturnih centara i medijskih kuća.

Prošle godine Gran pri 22. Međunarodnog festivala pozorišta za decu dobilo je Pozorište mladih iz Novog Sada za komad “Kako je otkriveno letenje”, u režiji Emilije Mrdaković, a u konkurenciji je bilo još 17 predstava iz 15 zemalja. Nagradu za najbolju režiju i negovanje tradicije dobila je Anurupi Roj iz Indije za predstavu “O Rami” Zadužbine za lutkarsku umetnost “Katkata” iz Nju Delhija, dok je za scensku poetiku nagrađena grčka predstava “Tabula Rosa” u režiji Evgenije Ciklije i izvođenju Pozorišta lutaka “Hop Sinjor” iz Atine.

Otvoreni univerzitet Subotica odlučio je početkom februara da pomeri Festival pozorišta za decu sa maja na septembar zbog nepredviđenih i nepovoljnih okolnosti, a pre svega zbog smanjenja ukupnog budžeta za kulturu, kasnog raspisivanja konkursa na osnovu kojih se finansira i njihovog neizvesnog ishoda.

Subotički festival pozorišta za decu nametnuo se najširoj teatarskoj javnosti već od samog početka kao jedan od najuglednijih evropskih, ali i svetskih festivala, zauzimajući predvodničko mesto na prostoru zapadnog Balkana. Za 22 godine predstavio je 550 dramskih ansambala iz 46 zemalja, koje su ne samo pregled, nego i prilog istoriji i antologiji svetskog lutkarstva i pozorišta za decu.

Festival se ove godine održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu Vojvodine i Grada Subotice.

Autorka plakata 23. Festivala je Aleksandra Bojanić sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, a mentor je bio prof. Zdravko Mićanović.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga