Sveštenika SPC-a protjerali iz Crne Gore

Sveštenik Velibor Džomić, po mišljenju policije, predstavlja opasnost po nacionalnu bezbjednost

08. feb 2015

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore donijelo je rješenje o protjerivanju podgoričkog paroha Srpske pravoslavne crkve Velibora Džomića zbog toga što, kako je ocijenjeno, predstavlja prijetnju za nacionalnu bezbjednost, prenijeli su crnogorski mediji.

Prema tom rješenju, Džomić mora da napusti Crnu Goru do ponedjeljka, prenosi RTV Crne Gore.

Džomić mora da napusti Crnu Goru jer je poslije četiri godine sporenja crnogorski MUP donio pravosnažno rešenje kojim mu se to nalaže.

Džomić kaže da neće napustiti Crnu Goru, jer rješenje MUP-a nije zakonito, a on nije iscrpio sve pravne mogućnosti.

„Ministar [Raško] Konjević nije Bog, hvala Bogu, i njegova nije poslednja. Ovo rešenje koje sam ranije primio, na koje sam podneo tužbu Upravnom sudu, najnezakonitije je od svih dosadašnjih koja su mu poništena. Do sada sam poštovao zakon, poštovaću i ubuduće. Postoji još jedan pravni mehanizam koji se zove zahtev za izdavanje privremene mere od strane Upravnog suda i uređenje odnosa do okončanja upravnog spora. Što bi rekao pjesnik – ćeraćemo se još“, rekao je Džomić za Al Jazeeru.

Tužba ne odlaže rješenje

Crnogorski MUP je takvu odluku donio na osnovu novog mišljenja Agencije za nacionalnu bezbjednost po kojem Džomić predstavlja opasnost po nacionalnu bezbjednost, prenio je podgorički list Vijesti izjavu neimenovanog izvora iz policije.

Džomić se jučer oglušio o poziv policije da se javi inspektoru za strance, na šta je po zakonu obavezan. Prethodno mu je rečeno da se inspektoru za strance mora javiti najkasnije do nedjelje u podne, navodi list.

Eventualna nova tužba Upravnom sudu ne odlaže izvršenje rješenja MUP-a.

Prema policijskim izvorima, Džomić je bio jedan od organizatora nedavnog protesta zbog posjete zamjenika kosovskog premijera Hashima Thacija Crnoj Gori.

Upravo zbog pitanja Kosova, Džomić je ranije dospio u dosijee Agencije za nacionalnu bezbjednost.

‘Narušava međuvjerski sklad’

Nakon jednog od sporova pred Upravnim sudom, izjavio je novinarima da u mišljenju Agencije za nacionalnu bezbjednost piše kako „narušava međuvjerski sklad“, da je prije sedam godina „podsticao demonstrante da, za vrijeme mitinga opozicije protiv priznanja Kosova, zapale Skupštinu“ i da se “protivi odluci Vlade da prizna Kosovo”.

Džomićev advokat Zoran Piperović je rekao kako je policija rješenje o protjerivanju pokušala da uruči protojereju Džomiću dok je obavljao vjerski obred, prenijela je na svojim stranicama RTV Crne Gore.

„Džomić je obavljao vjerski obred te stoga nije mogao ni da primi rješenje. Kao njegov prijatelj i građanin ogorčen sam ovakvom reakcijom MUP-a. Rezignacija ima više nivoa. Najniži nivo je činjenica što je njegovom zahtjevu udovoljeno tri puta da može ostati na teritoriji Crne Gore do odluke Upravnog suda koje su uvijek bile u njegovu korist“, kazao je Piperović.

Zaključio je kako je „tjeranje iz države doktora nauka, sveštenika, profesora na univerzitetu, roditelja i hranitelja porodice – grijeh“.

Paroh Džomić je bio i pravni savjetnik mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija Radovića.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Jesen
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga