SVENKA SAVIĆ: Polovina visokoobrazovanih Roma otišla iz Srbije

Međunarodni dan Roma

08. apr 2019

Međunarodni dan Roma je dobar povod da se saopšte neki rezultati do kojih se došlo i u vreme ostvarivanja Dekade Roma (2005-2015) i onoga što sledi nakon nje.
Tokom Dekade se u Vojvodini kompletirala suma aktivnosti koje doprinose bržem obrazovanju članova romske zajednice, kao osnovni motor drugim promenama (zapošljavanju, zdravstvu, informisanju). Posebno je dobro osmišljen bio program za formiranje akademske romske elite sa idejom da će ona preuzeti odgovornost za rast vlastite zajednice. Tokom Dekade je osmišljen mentorski program s učenicima svih uzrasta (predškolski, osnovno i srednje školski), zatim posebne afirmativne mere za upis na različite fakultete i visoke škole što je podrazumevalo mere vezane za upis, smeštaj u studentskim domovina, profesionalni mentorski rad sa upisanim studentima koji imaju teškoće u studiranju, a razvijen je i sistem stipendija na raznim nivoima: internacionalnom (REF: Roma Education Fund), državnom, lokalnom.

Kada je u pitanju stvaranje akademske elite na univerzitetima, u 2019. godini od tih mera ostali su samo tragovi zbog novouvedenih mera koje ne doprinose njihovoj bržoj afirmaciji u sopstvenoj zajednici: po afirmativnim merama može da se upiše samo dva odsto ukupne populacije romskih srednjoškolaca (tu su zajedno studenti sa invaliditetom, romski studenti i siromašni); smeštaj u studentske domove je takođe limitiran uspehom u studijama i imovinski stanjem. U 2019. smešteni su u studentskim domovima Univerziteta u Novom Sadu 18 studentkinja Romkinja i 13 studenata Roma (ukupno 31) za sve godine studija u svim domovima u Pokrajini.

Do 2019. značajan broj romskih studenata i posebno studentkinja, završili su studije na državnim univerzitetima i visokim strukovnim studijama, i na privatnim fakultetima. Nažalost, ne postoje sumirani podaci na jednom mestu koliko ih je, pa se u medijima i nadalje ponavlja stereotip da nema visokoobrazovanih Roma i Romkinja. Međutim, samo su se na trogodišnjoj Visokoj strukovnoj školi za vaspitače u Vršcu od 2009-2010. do sada upisale 73 romske studentkinje i studenti, od toga su već stekli diplome njih 23 (11 napustilo školovanje), a 23 je u ovoj godini u nastavnom programu za sve tri godine studija.

Ono što je zvono na uzbunu jeste njihovo ne zapošljavanje u struci za koju su se obrazovali u državnim institucijama.

Nadalje, nije formirana Katedra za romski jezik na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu niti na Filozofskim fakultetima u Novom Sadu ili Nišu, na kojima bi se obrazovali nastavnici romskog jezika za nastavu u osnovnim i srednjim školama.

Procena je da je danas romskih studentkinja i studenta sa diplomama na različitim fakultetima u Srbiji ukupno oko 300, ali je polovina njih otišla iz zemlje (kao i drugi obrazovani i sposobni mladi ljudi), a druga polovina ne može da se zaposli u svojoj struci pa se vrti u krugu nevidljivih.

Tačnije, mi smo obrazovali kadrove, ali su oni otišli van Srbije da nose znanje stečeno ovde, tako smo stvorili kadrove za internacionalnu romsku akademsku elitu, naš rad je nevidljiv u državi, a domaća romska zajednica u Srbiji i nadalje trpi stereotipe i predrasude drugih zbog neznanja o toj zajednici kod nas.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga