Švedska: Poslanik ekstremne desnice podneo ostavku zbog rasizma

Švedski poslanik ekstremne desnice Lars Isovara podneo je danas ostavku zbog rasističke izjave, skoro dve nedelje posle sličnog skandala u koji je bio umešan jedan član iste stranke

29. nov 2012

Švedski poslanik ekstremne desnice Lars Isovara podneo je danas ostavku zbog rasističke izjave, skoro dve nedelje posle sličnog skandala u koji je bio umešan jedan član iste stranke.

Protiv Isovare (53) je podneta tužba za vređanje na rasnoj osnovi.

Prema poslednjoj anketi, za njegovu stranku Demokrate Švedske glasalo bi 12,3 odsto građana, što je mnogo više nego na izborima 2010. godine.

U noći između utorka i srede, Isovara je, pijan, pustio u stan dvojicu policajaca koji su došli da istraže krađu njegove tašne, a zatim je, kada je otvorio vrata i trećem policajcu, Šveđaninu stranog porekla, pljunuo i imitirao groktanje svinje.

„Neću da imam posla s ljudima kao ti“, rekao je on policajcu kojeg je vređao.

Isovara je rekao da više ne zaslužuje da bude poslanik. „Svestan sam svog ponašanja… Preuzimam odgovornost i tražim da mi se ukine poslanička funkcija“, rekao je Isovara.

Njegova stranka je polovinom novembra bila upletena u sličan incident s drugim svojim članom. On je uklonjen s funkcije u partiji pošto je objavljen video snimak na kojem upućuje rasističke uvrede.

Ekstremna desnica ima 20 poslanika u parlamentu. Posle odlaska Isovare, prema zakonu, njegov poslanički mandat će dobiti neki drugi član te stranke.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga