Švedska, Etiopija i Bolivija izabrane za nestalne članice Saveta bezbednosti

Izabrane zemlje zvanično će postati nestalne članice Saveta bezbednosti 1. januara 2017. godine, a mandat će im trajati dve godine

28. jun 2016

Švedska, Etiopija i Bolivija izabrane su danas za nestalne članice Saveta bezbednosti UN, na glasanju u Generalnoj skupštini.

Za preostala dva mesta, kandidati su Italija, Holandija, Tajland i Kazahstan.

Izabrane zemlje zvanično će postati nestalne članice Saveta bezbednosti 1. januara 2017. godine, a mandat će im trajati dve godine.

Etiopija je bila jedini kandidat sa područja Afrike i za nju je glasalo 185 od 193 zemlje članice Generalne skupštine, dok je Bolivija zamenila Venecuelu kao predstavnika Južne Amerike i sakupila 183 glasa.

Pored Švedske, kandidati bloka zapadnih i ostalih zemalja su i Italija i Holandija, koje se takodje bore za dva preostala mesta.

Za Italiju, koja je važila za favorita, glasalo je samo 113 zemalja, a za Holandiju 125, dok je Švedska sa 134 glasa obezbedila potrebnu dvotrećinsku većinu za ulazak u Savet bezbednosti.

Kazahstan i Tajland bore se za mesta rezervisana za zemlje sa područja Azije i Pacifika, ali nisu izabrani u prvom krugu glasanja, jer su osvojili 113, odnosno 77 glasova.

Svi kandidati, uključujući i one bez konkurenata, moraju osvojiti dve trećine glasova ukupnog broja zemalja članica Generalne skupštine.

Savet bezbednosti ima 15 članica, od kojih je pet stalnih sa pravom veta – SAD, Francuska, Rusija, Kina i Velika Britanija, i 10 nestalnih, koje Generalna skupština bira na dve godine, zamenjujući svake godine pet članica.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga