Svedok: Davidović nacistički salutirao u pravcu antifašista

„Zgrožen sam činjenicom da se u Novom Sadu ovako nešto desilo“

27. feb 2017

Neformalni vođa zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj Goran Davidović više puta je uputio nacistički pozdrav „Zig hajl“ u pravcu učesnika antifašističke šetnje 7. oktobra 2007. godine iz Doma vojske u Novom Sadu, izjavio je danas na suđenju svedok Ivan Stevanović.

Stevanović je u svojstvu oštećenog rekao da je tog dana bio na novinarskom zadatku kao asistent snimatelja televizije B92 i da je jasno u dvorištu Doma vojske video Davidovića kako dobacuje, vređa i nacistički otpozdravlja prema učesnicima antifašističke šetnje.

„U Domu vojske bilo je oko 20 ljudi. Video sam Gorana Davidovića kako se jedini šeta dok svi drugi imaju zauzetu poziciju na ogradi, na travi ili na terasi Doma vojske. Na osnovu onoga što sam video stekao sam utisak da je on kontrolisao sve ljude i govorio im šta da rade“, kazao je Stevanović.

Goran Davidović i Nedeljko Pešić optuženi su za izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti. Oni su bili optuženi i za nasilničko ponašanje, ali je tužilaštvo odustalo od daljeg gonjenja po tom krivičnom delu. Promenom optužnice, tužilaštvo je obustavilo postupak protiv sedam optuženih jer su pre devet godina osuđeni u Prekršajnom sudu zbog istog incidenta.

Svedok Stevanović je danas rekao i da je na ogradi Doma vojske video nekoliko mladića koji su takođe nacistički otpozdravljali učesnike antifašističkog skupa u pokretu i da su tada počele da lete flaše i kamenice, od kojih je jedna i njega pogodila u glavu.

„Metež je nastao kada su počeli da nacistički otpozdravljaju. Počele su da lete flaše i kamenice, a ja sam pogođen komadom betona veličine cipele. Zadobio sam rasekotinu po glavi. U tom momentu bio sam licem okrenut prema Domu vojske. Asistirao sam snimatelju kako bi mu kamera bila što mirnija. Ispred nas bio je kordon policajaca koji su odgurivali masu od zida da ne dođe do fizičkog kontakta. Bio sam u prvom redu i samo odnapred je mogao da me pogodi kamen“, rekao je Stevanović.

Govoreći o momcima koji su se popeli na ogradu i nacistički otpozdravljali, svedok je rekao da se ne seća drugooptuženog Nedeljka Pešića, ali da se jasno seća izrazito crnog momka, izrazito belog tena i plavih očiju (osuđeni Dolf Pospiš prim. aut.) koji je neprestano pokazivao „Zig hajl“.

„Takvo ponašanje do tada nisam video ni u jednom mestu u Srbiji. Taj momak jako je ličio na mog komšiju Jevrejina“, kazao je Stevanović.

Prema njegovim rečima Davidović nije bio na ogradi, ali je kroz ogradu Doma vojske mogao da vidi kako radi 99 odsto onog što su radili preostali. „Nisam ga video da baca kamenje, ali jesam kako viče, interno im dobacuje i kako nacistički otpozdravlja. Zgrožen sam činjenicom da se u Novom Sadu ovako nešto desilo“, rekao je Stevanović.

Njegovo svedočenje osporili su advokati optuženih Branibor Jovičić i Stanislav Jocković i predložili sudiji Slobodanki Gutović da ga pozove kada se u sudnici bude prikazivao snimak incidenta. Stevanović je rekao da nema problem s tim i da je spreman da ide na poligraf zbog svega što je rekao.

Stevanović je rekao i da je više nego zainteresovan za krivično gonjenje i imovinsko-pravni zahtev iz principijelnih razloga.

Svedok odbrane Danijel Petrović, koji je bio optužen u ovom postupku pre izmene optužnice, rekao je da je došao u Dom vojske da podrži skup „Marš za jedinstvenu Srbiju“, koji je policija prethodno zabranila.

Petrović je rekao da je sedeo i pio piće sa drugarima kada su sa druge strane ograde došli ljudi i da je tada nastao metež.

„Ne sećam se sa kim sam sedeo. Kako je kolona prišla Domu vojske oni su počeli da bacaju kamenje na nas i da nas vređaju. Jedan kamen me je i pogodio u džep“, rekao je Petrović.

Na pitanje zamenika tužioca Zorana Jakovljevića šta je on radio i da li je nešto video, odgovorio je da je stajao sa ostalima i pevao srpske pesme i da nije video da bilo ko od njih nacistički otpozdravlja. Za Davidovića je rekao da ga zna površno i da nije imao sa njim kontakte.

„Video sam ljude na ogradi i video sam džumbus, a da li su dizali ruku ne znam. Tuče nije bilo“, rekao je Petrović i dodao da optuženog Pešića ne poznaje.

Svedok Vladan Negovanović, koji je takođe bio optužen u ovom postupku pre izmene optužnice, rekao je da je sedeo u Domu vojske sa prijateljem nezavisno od okupljenih ljudi. Naglasio je da nije bio na skupu i da nije poznavao Davidovića i Pešića.

„Kolona se kretala ka keju. U momentu kada su momci u Domu vojske raširili srpsku zastavu ovi u koloni su podivljali i počeli da bacaju kamenje. Počeo je metež i vikali su nam da smo fašisti i da će nas pobiti. Bacili su i jednu baklju prema zastavi“, rekao je Negovanović i dodao da ga je pogodio jedan kamen.

Prema njegovim rečima, ubrzo je u Dom vojske uletela policija i pohapsila većinu momaka. Za sebe je rekao da je krenuo kući, ali da je uhapšen u susednoj ulici.

Na pitanje da li je video Davidovića kako nacistički salutira rekao je: „Nisam video da to radi, a ne znam ni šta je to“. Na dodatno pitanje sudije Gutović kako ne zna kako izgleda nacistički pozdrav, a tvrdi da Davidović to nije radio, svedok je ostao bez jasnog odgovora.

Suđenje će biti nastavljeno 8. maja, kada će iskaz dati poslednji svedok Predrag Golubović kojem će biti izrečena i kazna jer je danas neopravdano izostao. Tog dana biće prikazan i snimak incidenta.

Advokati odbrane predložili su da u svojstvu svedoka bude saslušano i 15 pripadnika žandarmerije koji su tog dana bili u policijskom kordonu kod ograde Doma vojske. Odluka o njihovom saslušanju biće doneta nakon pregledanog snimka, rekla je sudija Gutović.

Goran Davidović, koji živi u Italiji, ni danas nije pojavio na suđenju. Pošto je nedostupan pravosudnim organima, njemu se sudi u odsustvu.

Drugooptuženi Pešić rekao je na početku glavnog pretresa da se 7. oktobra 2007. sasvim slučajno našao u Domu vojske jer je policija prethodno zaustavila autobus u kojem je iz Šapca putovao u Kulu.

Pešić je rekao da se na fotografijama vidi kako se brani od cigala koje su upućene u njegovom pravcu. Takođe je ustvrdio „da je vikao na ljude da ne bacaju kamenice, cigle i baklje“. On je odbacio bilo kakvo članstvo u političkoj ili nekoj drugoj organizaciji.

„Naravno da nisam bio pripadnik političke ili bilo kakve druge organizacije u to vreme, pa sve do danas. Tokom protesta nosio sam žutu traku oko rukava kao znak podrške stradalim Jevrejima tokom Drugog svetskog rata. Traku sam dobio ispred katoličke katedrale“, rekao je Pešić, ali nije pojasnio kako je u međuvremenu stigao i do katoličke katedrale kada se slučajno našao na keju.

D. Šper (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga