Svečana akademija povodom Dana Novog Sada

Sećanje na dan kada je Novi Sad dobio ime i postao Slobodni kraljevski grad

01. feb 2014

Profesoru Fakulteta tehničkih nauka Draganu Popoviću uručena je večeras Februarska nagrada, najviše gradsko priznanje, koje se dodeljuje povodom 1. februara, Dana grada Novog Sada.

Popoviću je najviše gradsko priznanje dodeljeno na svečanoj akademiji povodom Dana grada, za značajne rezultate u oblasti elektroenergetskog inženjeringa koji su ostvareni primenom naučnog znanja i angažovanjem visokoobrazovanih mladih stručnjaka. Profesor Popović je na taj način doprineo afirmaciji ugleda i prepoznatljivosti Novog Sada i Fakulteta tehničkih nauka na svetskom nivou, navedeno je u obrazloženju.

Nagrađeni profesor je zahvalio na priznanju i obećao da će nastaviti da radi na razvoju informacionih tehnologija (IT), kako bi Novi Sad postao svetski prepoznatljiv IT centar.

Gradonačelnik Miloš Vučević rekao je da specifični „novosadski duh“ počiva na skupu različitih kultura, vera i nacija, kao i na opštem uvažavanju i međusobnoj solidarnosti.

Na svečanoj akademiji u Srpskom narodnom pozorištu prikazan je i kratki film učenika trećeg razreda Osnovne škole „Đorđe Natošević“ o Novom Sadu. Nastupao je bend „Frajle“, zatim glumci iz humorističke serije „Državni posao“, dečji hor „Do re mi“ i Kulturno-umetnicko društvo 14. oktobar, kao poklon grada Kruševca.

Novi Sad slavi 1. februar kao Dan grada jer je toga dana, 1748. godine od carice Marije Terezije dobio status Slobodnog kraljevskog grada u okviru Habsburške Monarhije. Grad je tada dobio i četiri imena: srpsko Novi Sad, mađarsko Ujvidek, nemačko Neusatz i latinsko Neoplanta.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga