- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Sve manje đaka mađarske nacionalnosti

Pokrajinski sekretar za obrazovanje Andor Deli izjavio je da je u prvi razred osnovnih škola u Vojvodini ove školske godine krenulo 60 učenika mađarske nacionalnosti manje nego 2010. godine.

U prvi razred 2011. godine krenulo je 1.950 đaka mađarske nacionalnosti, što je za 60 manje u odnosu na prošlu godinu, rekao je Deli za novosadski Mađar so.  On je dodao da zbog manjeg broja učenika postoje problemi u otvaranju odeljenja na manjinskim jezicima, jer je prema propisu potrebno 15 đaka da bi se formiralo odeljenje. Deli je objasnio da je za otvaranje odeljenja sa manje od 15 đaka potrebna saglasnost Pokrajinskog sekretarijata, ali pre svega Ministarstva prosvete, koje ima „poslednju reč“ po pitanju finansija.

Nacionalni savet Mađara podelio je paket školskog pribora đacima-prvacima u mađarskim odeljenjima. Predsednica Odbora za obrazovanje Mađarskog nacionalnog saveta Livija Jo Horti rekla je da paketi školskog pribora sadrže udžbenike i gotovo sve što je neophodno učenicima.

Roditelji đaka treba da obezbede jedino školske torbe i opremu za fizičko vaspitanje, rekla je Horti.

Na početku nove školske godine ministar prosvete i nauke Žarko Obradović kaže da je alarmantno što je ove godine u prvi razred pošlo 1.897 đaka manje no lani.

„Ove godine u prvi razred polazi 76.000 prvaka što je za 1.897 đaka manje u odnosu na prošlu godinu i ovaj podatak je alarmantan“, kazao je Obradović.

Danas je počela nova školska godina za sve osnovce i srednjoškolce. Oko 1.800 osnovnih i srednjih škola u Srbiji danas će primiti oko 920.000 učenika.

Ove godine u školske klupe prvi put će sesti oko 77.000 đaka prvaka, a 228.000 učenika prva tri razreda osnovne škole dobiće oko dva miliona knjiga, odnosno 830.000 kompleta besplatnih udžbenika.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!