Sve jači pritisak Rusije na nevladine organizacije

"Inspekcije i pretrage sprovedene na osnovu nejasnih pravnih odredbi su zabrinjavajuće jer izgleda kao da su namenjene da oslabe aktivnosti civilnog društva"

27. mar 2013

Ruski zvaničnici danas su počeli da pretresaju prostorije Hjuman rajts voča (Human Rights Watć) i Transparensi internešenela u Moskvi, u okviru inspekcija nevladinih organizacija u Rusiji, što su kritikovali Brisel i Berlin.

Rejčel Denber iz Hjuman rajts voča rekla je za rusku agenciju Interfaks da su predstavnici tužilaštva i poreski inspektori ušsli jutros u prostorije ove organizacije u Moskvi nenajavljeni i traže uvid u dokumente.

„Veliki talas provera je u toku u Rusiji i mi smo takođe pogođeni“, dodala je ona i kritikovala „pritisak na civilno društvo u Rusiji“.

Šefica ogranka Transparensi internešenela u Rusiji Elena Panfilova rekla je da se pretresaju kancelarije njene organizacije.

Ruska nevladina organizacija Agora za odbranu ljudskih prava je takođe danas bila na meti pretresa.

Ruske vlasti su poslednjih dana izvršile kontrolu u oko sto organizacija, uključujući i najveću nevladinu organizaciju za ljudska prava u Rusiji, Memorijal.

Pavel Čikov, član predsedničkog saveta za ljudska prava, rekao je da su ruski zvaničnici proveravali čak 2.000 nevladinih grupa u poslednjih mesec dana.

Te provere vezane su za zakon koji je stupio na snagu krajem 2012. i koji obavezuje NVO koje dobijaju sredstva iz inostranstva a imaju političke aktivnosti da se upišu u spisak „stranih agenata“ i da se kao takve predstavljaju u svakoj javnoj aktivnosti.

Više kancelarija Francuske alijanse za učenje jezika (Alliance Fracaises) u Rusiji pretreseno je juče, kao i nemačka predstavništva.

Nemačka je juče pozvala drugog čoveka ruske ambasade u ministarstvo spoljnh poslova u Berlinu da izrazi svoju zabrinutost.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove Ketrin Ešton je izjavila da je zabrinuta zbog akcija koju sprovode vlasti u sektoru nevladinih organizacija u Rusiji.

„Inspekcije i pretrage sprovedene na osnovu nejasnih pravnih odredbi su zabrinjavajuće jer izgleda kao da su namenjene da oslabe aktivnosti civilnog društva“, navela je Ešton u saopštenju izdatom sinoć.

(Beta-AP/AFP) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga