Svaki drugi Vojvođanin zna ženu koja trpi nasilje

Istraživanje je pokazalo da čak 76 odsto ispitanika navodi da sumnja u efikasnost sistema zaštite žrtava porodično-partnerskog nasilja.

08. dec 2015

Svaki drugi građanin Vojvodine poznaje direktno ili indirektno ženu koja je žrtva nasilja u porodično-partnerskom odnosu, ali više od 40 odsto njih kaže da ne zna da li bi se odlučili da prijave nasilje nad ženama, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Pokrajinski sekretarijat ravnopravnost polova.

Više od 70 odsto ispitanika smatra da žene nemaju ravnopravan status u našem društvu, pokazalo je istraživanje koje je predstavljeno na današnjem skupu uoči Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra.

Resorni pokrajinski sekretar Miroslav Vasin naveo je da je do novembra meseca u Vojvodini ubijeno osam žena u porodično-partnerskom nasilju.

Istraživanje je pokazalo da čak 76 odsto ispitanika navodi da sumnja u efikasnost sistema zaštite žrtava porodično-partnerskog nasilja.

Oko 45 odsto ispitanika misli da je najčešći oblik nasilja prema ženama u Srbiji psihičko nasilje, a njih 78 odsto smatra da se verbalno i psihološko nasilje ne definiše kao ozbiljan problem.

Pokrajinski sekretarijat sproveo je istraživane u okviru akcije „Šesnaest dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja“, na ulicama gradova u Vojvodini, a u anketi je učestvovalo oko 400 ispitanika.

“Neophodna je vidljiva i kontinuirana kampanja podizanja nivoa svesti javnosti o neprihvatljivosti nasilničkog ponašanja, ali i upoznavanja građana sa obavezama institucija koje postupaju u slučajevima nasilja”, izjavila je Anita Beretić, pomoćnica pokrajinskog sekretara za oblast ravnopravnosti polova.

Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra kazala je da je Pokrajinski programi za zaštitu žena od nasilja za period od 2015. do 2020. još uvek jedini strateški dokument u državi koji je usaglašen sa Konvencijom Saveta Evrope protiv nasilja prema ženama.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga