Svaki drugi Crnogorac dao potpis jednoj od partija

Predato je ukupno 110.000 potpisa birača, a politički subjekti tvrde čak 163.000 potpisa za predstojeće izbore

27. sep 2016

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, koji će biti održani 16. oktobra, učestvovaće 17 izbornih lista: „Sigurnim korakom – DPS – Milo Đukanović“, Velika koalicija „Ključ“, „Država svima – SDP – Ranko Krivokapić“, Srpska stranka, „Pobjede, a ne podjele – Demokrate – mr Aleksa Bečić“, Stranka penzionera, invalida i socijalne pravde – „dr Smajo Šabotić“, Hrvatska građanska inicijativa i „Dosljedno – Socijaldemokrate Crne Gore – Ivan Brajović“.

Liste su predali i Pozitivna Crna Gora, Bošnjačka stranka, Demokratski front, Alternativa Crna Gora, „Albanci odlučni – Forca, DUA, Albanska alternativa“, Demokratski savez Albanaca – grupa građana, „Koalicija sa jednim ciljem – Gzim Hajdinaga“, „Crnu Goru u sigurne ruke – Stranka srpskih radikala“ i Bošnjačka demokratska zajednica.

Predato je ukupno 110.000 potpisa birača, dok su politički subjekti, po sopstvenom priznanju, prikupili čak 163.000 potpisa, što bi činilo preko 40 odsto od broja birača koji izlaze na izbore, saopšteno je iz nevladine organizacije Centar za demokratiju.

„Ovaj nevjerovatan podatak, nezabilježen u političkoj praksi, pokazuje da je praktično svaki drugi aktivni birač u Crnoj Gori dao svoj potpis nekoj izbornoj listi, što izaziva ozbiljnu sumnju da potpisi nijesu prikupljeni u skladu sa zakonom“, saopštili su iz CEDEM-a.

Preferencijalno glasanje

Politički subjekti koji će učestvovati na parlamentarnim izborima za kampanju će dobiti po 22.000 eura. Crna Gora ima 51 registrovanu političku partiju i, u odnosu na broj stanovnika, po tome drži rekord u regionu.

Analizom je utvrđeno da Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija, Socijalistička narodna partija, Pokret za promjene, Nova srpska demokratija i Bošnjačka stranka, po odredbama statuta, nisu demokratske, saopštio je novinarima predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje Zlatko Vujović.

On smatra da u Crnoj Gori treba na izborima uvesti preferencijalno glasanje, jer će na taj način biti omogućena veća demokratija u političkim partijama i povećan kvalitet rada poslanika.

„Kada lider partije potvrdi podršku birača preferencijalnim glasanjem, on je na neki način potvrdio svoju poziciju u partiji“, objasnio je Vujović.

„Moć predsjednika DPS-a Mila Đukanovića je ogromna, iako, po statutu, nije prevelika. Mnogo je, po statutu, veća moć predsjednika SDP-a i SNP-a“, dodao je Vujović.

Predizborna kampanja je u punom zamahu. Uveliko se razmjenjuju uvrede i optužbe, a svaka partija biračima emituje neograničene količine raznih obećanja ukoliko dođe na vlast.

Najavili dolazak Šešelja

Iz Stranke srpskih radikala najavljuju da će ovih dana u Crnu Goru dovesti četničkog vojvodu Vojislava Šešelja.

Predsjednik Demosa i nosilac izborne liste koalicije „Ključ“ Miodrag Lekić ocjenjuje da je njegova koalicija u ovom trenutku spremna i kredibilna alternativa vlasti.

Na sve to Milo Đukanović, lider vladajućeg DPS-a, koji će navjerovatnije pobijediti i na oktobarskim izborima, uzvraća: „Biramo između evropske sigurnosti i vraćanja na balkanske stranputice. Mi permanentno dobijamo povjerenje građana i to nas obavezuje da se ne predstavljamo lijepim željama, već konkretnim projektima.“

Govoreći o značaju ovih izbora, Đukanović je naglasio da ovi izbori nisu manje važni od referenduma održanog 21. maja 2006. godine.

„Kada smo godinama uoči referenduma radili na obnovi državnosti, imali smo na umu da sadašnjim i budućim generacijama obezbijedimo sigurnu budućnost, koja će biti na euroatlantskom kursu. Na tome smo vrijedno radili proteklih 10 godina“, kazao je Đukanović na predizbornom skupu svojih pristalica u Pljevljima.

(Veseljko Koprivica, Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga