Svaki drugi član LGBT+ zajednice pretrpeo neki vid nasilja

"Oni koji sprovode zakon moraju biti svesni težine krivičnih dela motivisanih mržnjom"

06. nov 2019

Ponižavanje, omalovažavanje, neprihvatanje različitosti, psihičko i fizičko nasilje su najčešći oblici diskriminacije, a svaki drugi član LGBT+ zajednice barem je jednom pretrpeo neki vid nasilja, rečeno je na panel diskusiji i predstavljanje rezultata istraživanja na temu „Stavovi LGBT+ zajednice prema nasilju, diskriminaciji i dostupnosti usluga“.

Nalazi istraživanja pokazali su i da se više od trećine anketiranih pripadnika LGBT+ zajednice ne oseća zaštićeno.

Radomir Milovanović iz organizacije „Prodor“ kazao je da se u ruralnim sredinama nasilje manje prepoznaje, kao i da se ne prepoznaju jasno svi oblici diskriminacije.

Zato treba, dodao je, uspostaviti mehanizme saradnje kako nevladinih organizacija (NVO) i institucija, tako i između samih NVO.

Milovanović je naveo da je potrebno unapređenje normativnog okvira u Srbiji i uspostavljanje sistema podrške i zaštite pripadnika LGBT+ populacije.

Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković kazala je povodom nedavnog napada na čoveka u piceriji zato što su napadači procenili da je gej na osnovu boje torbice za pse, da je ta institucija uradila šta je mogla i da je izdala upozorenje.

Dodala je da su uslovne kazne za napadače bile neprijatno iznaneđenje i da oni koji sprovode zakon moraju biti svesni težine krivičnih dela motivisanih mržnjom.

Ona je ocenila da je taj napad pokazao koliko u Srbiji imamo problema kao društvo, jer se nasilje, kako je rekla, dogodilo zbog boje torbice.

„LGBT+ zajednica opet je među tri socijalne grupe sa najvećom socijalnom distancom“, kazala je Janković na panel diskusiji.

Dodala je da je neophodno da se hitno reši nedostatak usluga podrške za pripadnike LGBT+ zajednice.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga