Svaki deseti srednjoškolac naoružan

Zabrinjava podatak da je 9,5 odsto srednjoškolaca nosilo oružje u školu, što je pokazalo istraživanje Filozofskog fakulteta u Novom Sadu

05. jul 2010

Učestalost nasilja u srednjim školama u Vojvodini manja je u odnosu na osnovne, ali zabrinjava podatak da je 9,5 odsto srednjoškolaca nosilo oružje u školu, pokazalo je istraživanje Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.
Istraživanje koje je za potrebe programa „Škola bez nasilja“ uradio Odsek za psihologiju tog fakulteta pokazalo je da je nasilje između učenika i profesora u srednjim školama u Vojvodini mnogo izraženije nego vršnjačko nasilje.
Prema tim podacima, gotovo 29 odsto učenika je imalo iskustvo sa prihološkim nasiljem od profesora, a 8,3 odsto i sa fizičkim nasiljem, dok je 43,8 odsto učenika reklo da su prisustvovali nasilju drugih učenika nad nastavnicima.
Istraživanje je pokazalo da je za 40 odsto učenika izbegavanje najčešća strategija za suočavanje sa nasilnicima, za uzvraćanje nasilnicima istom merom opredelilo se 27,5 odsto srednjoškolaca, dok 10 odsto ispitanika ćuti i nikome ne priča o nasilju.
Jedan od rezultata istraživanja je i da nacionalna pripadnost nije značajan faktor koji doprinosi učestalosti nasilja, kao i da je fizičko nasilje znatno prisutnije kod dečaka nego kod devojaka.
UNICEF-ovim programom „Škola bez nasilja“ obuhvaćeno je 188 škola u Srbiji, od kojih su 52 u Vojvodini – 43 osnovne i devet srednjih škola. Realizacija programa počela je u oktobru 2009. godine, a kraj je predviđen za maj 2011. godine.
Konsultantkinja pri kancelariji UNICEF-a u Beogradu Stanislava Vučković rekla je na predstavljanju istraživanja da se 85 odsto učenika oseća sigurnije od kada je njihova škola u programu „Škola bez nasilja“, kao i da je smanjen broj težih slučajeva nasilja.
Prema njenim rečima, tokom školske godine najveća pažnja bila je posvećena obuci nastavnika i dece kako da se suprotstave nasilju i kako da reaguju na njegovu pojavu, dok se u narednom periodu od škola očekuje da unaprede procedure za prijavu nasilja i intervenisanje.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga