Švajcarska skrenula ulevo

Klimatske promene su bile najvažnije pitanje za birače pred izbore u nedelju

22. okt 2019

Dve zelene stanke napravile su istorijski uspeh na parlamentarnim izborima u Švajcarskoj koji bi ih mogao uvesti u izvršnu vlasti čime su Švajcarci pokazali odlučnost u pomeranju ulevo, kao i sve veću zabrinutost zbog klimatskih promena, pišu svetski mediji, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Izbori su ispunili očekivanja da će se ekološka pitanja pojaviti u Švajcarskoj posle jačanja zelenih stranaka u susednoj Nemačkoj i Austriji, ocenjuje agencija Asošijetid pres.

Prema projekcijama, Zelena stranka je u donjem domu parlamenta dobila 13 odsto glasova što je skok u odnosu na rezultate od pre četiri godine, kada je imala 7,1 odsto glasova.

Podrška novijoj centrističkoj stranci s ekološkim fokusom, Zelenim liberalima, povećala se sa 4,6 odsto na 7,6 odsto.

Švajcarska narodna stranka ostaje najjača u zemlji, ali se njena podrška smanjila, pa je, prema projekcijama, osvojila 25,6 odsto glasova. Ta desničarska populistička stranka imala je vrhunac na izborima 2015. sa 29,4 odsto glasova.

U vladi su još tri stranke: socijaldemokrate za koje se predviđa da će osvojiti 16,5 odsto glasova, liberali za koje se očekuje da će dobiti 15,5 odsto i Hrišćanske demokrate s 11,8 odsto.

Fokus u narednim sedmicama biće da li će dve zelene stranke dobiti jedan od sedam mandata u saveznom kabinetu, kojeg u poslednjih 60 godina čine iste četiri stranke, ističe Gardijan.

U sklopu jedinstvenog političkog sistema Švajcarske, na izborima se na četverogodišnji mandat bira 200 poslanika donjeg doma i 46 senatora u gornjem domu, dok o sastavu izvršnog Saveznog veća neće biti odlučeno do decembra.

Prema takozvanoj „čarobnoj formuli“ za podelu vlasti, Švajcarska narodna stranka, Socijaldemokratska stranka i desno orijentisana liberalna Slobodna demokratska partija dele ravnopravno šest mesta u kabinetu, dok su centristički Hrišćanski demokrati imali sedmo mesto.

Uklanjanje hrišćanskih demokrata, koji su bili u vladi od kada je formula primenjena 1959, značilo bi raskid sa nacionalnom tradicijom.

Gardijan ukazuje da je Švajcarska narodna stranka jedina u Saveznom veću koja osporava realnost klimatske krize, s tim da socijalisti i dve stranke desnog centra izrazito guraju ekološke politike.

Medjutim, upravo su klimatske promene bile najvažnije pitanje za birače pred izbore u nedelju.

Prošlog meseca 100.000 ljudi što je značajan odziv za zemlju od 8,5 miliona prošlo je kroz švajcarsku prestonicu Bern, zahtevajući od sledeće vlade sveobuhvatne klimatske mere.

Rezultati izbora pokazuju da su Švajcarci, čija su ekonomija i životni stil usko vezani za planinske vrhove prekrivene snegom, sve zabrinutiji zbog klimatskih promena. Nedavno istraživanje univerziteta ETH u Cirihu otkrilo je da bi više od 90 odsto od 4.000 alpskih glečera moglo nestati do 2100. godine, ako se ne suzbiju emisije gasova s efektom staklene bašte.

Birači u Švajcarskoj su odlučno pomerili politički smer zemlje ulevo, donoseći trijumf za dve stranke koje su fokusirane na okolinu i koje su preokrenule decenijsku dominacije tvrde desnice u zemlji, ukazuje londonski Fajnenšl tajms.

Zamah iako skroman u poredjenju s nedavnim političkim promenama drugde u Evropi predstavlja najveći parlamentarni pomak u alpskoj državi koja obično ima uravnotežen politički sistem.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga