Švajcarska prva po inovacijama

Rangiranje 141 rastućih i razvijenih tržišta vrši se na osnovu istraživačkih institucija, infrastrukture, kredita, ulaganja kao i povezanosti industrije i visokog obrazovanja, patentiranja, naučnih publikacija i kreativne produktivnosti

09. jula 2012

Švajcarska je drugu godinu za redom zauzela prvo mesto na Globalnom indeksu inovacija Svetske organizacije za intelektualno vlasništvo (World Intellectual Property Organization) i INSEAD poslovne škole.

Švajcarskoj inovativnosti, dugogodišnjim delovanjem svojih istraživačkih centara kontinuirano doprinosi i Nestlé, kompanija koja svoj uspjeh temelji na najvećoj istraživačkoj i razvojnoj mreži u prehrambenoj industriji.

„Kao glavnog tehnologa kompanije Nestlé, često me pitaju šta je potrebno da bismo bili inovativni. Po mom mišljenju, to je stvaranje dobrog okruženja koje će omogućiti procvat ideja. Najinovativnije kompanije prihvataju kulturu uključivanja, otvorenosti i deljenja na radnom mestu i van njega, a da bi se to postiglo veoma je bitno okruženje u kojem kompanija posluje. Za položaj Nestléa kao vodeće svetske kompanije u sektoru robe široke potrošnje, možemo zahvaliti i našim švajcarskim korenima, koji su nam omogućili jednu od najstabilnijih i najproduktivnijih temelja za inovacije”, rekao je Werner Bauer, izvršni direktor i glavni tehnolog kompanije Nestlé.

Rangiranje 141 rastućih i razvijenih tržišta vrši se na osnovu istraživačkih institucija, infrastrukture, kredita, ulaganja kao i povezanosti industrije i visokog obrazovanja, patentiranja, naučnih publikacija i kreativne produktivnosti. Ovakva vrsta klasifikacije izuzetno je važna jer podstiče zakonodavce, vladu i druge interesne grupe na dijalog i unapređenje istraživanja i razvoja. Treba istaknuti da upravo snaga povezanosti proizvođačkih kompanija, pružalaca usluga, finansijskih institucija, univerziteta i vladinih organizacija u Švajcarskoj ima ključan uticaj na inovacije.

Od samih početaka, kada je osnivač Henri Nestlé lansirao prvi proizvod “Farine lacteé” u Švajcarskoj davne 1867. godine, fokus kompanije je na inovativnosti. Danas Nestlé ulaže 1.9 milijardi švajcarskih franaka godišnje na istraživanje i razvoj, a polovina ulaganja je koncentrisana u Švajcarskoj gde se nalazi međunarodno sedište kompanije i 8 od 32 Nestléova svetska centra za istraživanje i razvoj. Samo ove godine je Nestlé u Švajcarskoj otvorio tri nove ustanove za istraživanje i razvoj: Nestlé institut zdravstvenih nauka, Centar za sistemske tehnologije i novu jedinicu za kliničko istraživanje.

U Švajcarskoj postoji čitav niz očiglednih prednosti u sprovođenju istraživanja i razvoja jer, između ostalog, potencijalnim zaposlenima i njihovim porodicama nudi dobro okruženje za život i rad, a dvojni sistem opšteg i praktičnog obrazovanja osigurava malim i velikim kompanijama izuzetan izvor talenata.
„Verujem da su švajcarski univerziteti među najboljima u svetu. Zato je u 2011. naš centar u Švajcarskoj zaposlio 125 visoko kvalifikovanih mladih ljudi sa švajcarskih univerziteta. Praktično obrazovanje podupiremo regrutovanjem preko 150 pripravnika svake godine, bilo za naše centre za istraživanje i razvoj, fabrike ili sedište kompanije”, naglasio je Werner Bauer.

(Economy)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga