Švajcarska: Novi sistem za zaštitu komunikacija

Švajcarska će početi da primenjuje novi sistem koji će omogućiti bolju zaštitu komunikacija članova vlade, saopštio je u nedelju predsednik Švajcarske Konfederacije Uli Maurer

28. okt 2013

Švajcarska će početi da primenjuje novi sistem koji će omogućiti bolju zaštitu komunikacija članova vlade, saopštio je u nedelju predsednik Švajcarske Konfederacije Uli Maurer.

„U sledećih nekoliko dana i nedelja počećemo sa upotrebom sistema koji će omogućiti dodatnu bezbednost za federalne savetnike“, rekao je on za nedeljnik Švajc am Zontag.

On nije precizirao kako će raditi novi sistem, ali je potvrdio da je odluka o njegovom uvođenju doneta pošto je objavljeno da je američka Nacionalna agencija za bezbednost (NSA) prisluškivala razgovore najviših zvaničnika stranih zemalja.

Uli Maurer je kazao da činjenica da su SAD prisluškivale mobilni telefon nemačke kancelarke Angele Merkel najbolje pokazuje „na šta su danas spremne obaveštajne službe“ i da svako ko poseduje informacije od značaja može da očekuje da bude prisluškivan.

On je prisluškivanje razgovora koje je praktikovala NSA ranije ocenio kao „nedopustivo“, prenosi Beta.

„Ne znamo da li je ovo samo vrh ledenog brega i da li i druge vlade čine isto“, rekao je on.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga