Švajcarci podržali zabranu diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije

Usvojenim izmenama, proširen je opseg zakona koji je na snazi od 1995. godine pošto je do sada zabranjivao jedino rasnu i versku diskriminaciju

09. feb 2020

Švajcarski birači danas su na referendumu ubedljivo podržali zakon kojim se zabranjuje diskriminacija zasnovana na seksualnoj orijentaciji.

Zakon koji zabranjuje diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije podržalo je 63,1 odsto birača, a protiv je bilo 36,9 odsto. Takav ishod je više-manje u skladu s očekivanjima pre referenduma.

Od 26 švajcarskih kantona, jedino su tri glasala protiv zakona.

Parlament Švajcarske je krajem 2018. godine usvojio izmenu zakona protiv diskriminacije kojom je za nelegalno proglašeno javno klevetanje, diskriminisanje ili raspirivanje mržnje, na osnovu nečije seksualne orijentacije.

Protivnici novog zakona, koji tvrde da se izmenama krši ljudsko pravo na slobodu izražavanja mišljenja, skupili su dovoljno potpisa gradjana za stavljanje tog pitanja na referendum.

Danas usvojenim izmenama, proširen je opseg zakona koji je na snazi od 1995. godine pošto je do sada zabranjivao jedino rasnu i versku diskriminaciju.

Prema novom zakonu, osoblje restorana, bioskopa i javnih objekata kao što su bazeni ne sme da zabrani pristup osobi zbog njene seksualne orijentacije.

Za kršenje novog zakona predvidjene su novčane kazne i do tri godine zatvora.

Izmene zakona obuhvataju seksualnu orijentaciju, ali ne i rodni identitet.

Švajcarska nekoliko puta godišnje održava referendume na kojima birači direktno odlučuju o raznim pitanjima.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga