- Autonomija - https://www.autonomija.info -

SVAĐA U SMIRAJU: Pastor očekuje smirivanje tenzija

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor potvrdio je našem listu da će se u ponedeljak sastati s predsednikom Srbije i liderom DS-a Borisom Tadićem, te izrazio očekivanje da će taj razgovor doprineti smirivanju tenzija između dve stranke. On je naveo i da je spreman da tom prilikom razgovara o svim problemima koji su poslednjih meseci opterećivali odnose u vladajućoj koaliciji, odnosno između DS-a i SVM-a.
– Mnogo očekujem od tog razgovora jer se dugo nismo videli, a u međuvremenu se mnogo toga desilo. Verujem da će taj razgovor doprineti smirivanju tenzija i napetosti koje postoje između naših stranaka već nekoliko meseci – navodi lider SVM-a.
Podsetimo, dugogodišnja saradnja između ovih dveju stranaka narušena je nakon odluke SVM-a da ne podrži republički budžet za 2010. U toj stranci nisu bili zadovoljni sledovanjem za Vojvodinu, ali njihov amandman, kojim se tražilo da se Pokrajini obezbedi preostalih 15 milijardi dinara od privatizacije NIS-a, nije dobio podršku ostalih koalicionih partnera. Nedugo potom demokrate su stranku Ištvana Pastora isključile iz gradske vlasti u Subotici, a zatim i u Senti.
U međuvremenu, iz SVM-a su sve vreme insistirali na tome da se zbog ovih problema održi međustranački sastanak na najvišem nivou, što je do sad druga strana uglavnom ignorisala. Paralelno, u javnosti se spekulisalo o tome da bi na ovom sukobu najviše mogao politički profitirati lider naprednjaka Tomislav Nikolić, koji je javno ponudio saradnju SVM-u, te poručio da nikad ne bi dozvolio da ta stranka nema predstavnike u lokalnoj vlasti u Subotici gde mađarska zajednica čini značajan deo populacije. Ove spekulacije dobile su na dinamici prošle sedmice, pošto su u istom danu i Pastor i Nikolić boravili u Budimpešti kao gosti lidera tamošnje najveće opozicione stranke FIDES, inače favorita na narednim izborima u Mađarskoj, Viktora Orbana.
Lider SVM-a kaže da je spreman da s Tadićem razgovara i o toj temi „ako je to potrebno“.
– Moguće je da će i to biti tema našeg razgovora, ali ja tu nemam ništa novo da kažem jer je tu već sve ispričano – naveo je Pastor.
On je demantovao i navode pojedinih medija da je na sastanku kod Orbana bio u društvu s Tomislavom Nikolićem.
– Istina je jedino da smo kod Orbana bili istog dana i Tomislav Nikolić i ja, ali i premijer Mirko Cvetković i ja. I sve su to bili odvojeni susreti – rekao nam je Pastor.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!