Svađa SVM-a i Lige

Predsednik SVM Ištvan Pastor izrazio sumnje u izborne rezultate LSV-a, LSV traži izvinjenje ili će uslediti tužba

10. maja 2012

Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je od predsednika Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora da se izvini i povuče izjavu o sumnji u rezultat koji je LSV ostvarila na izborima.

„U suprotnom, svoje ocene i stavove će morati da dokazuje na sudu“, navodi se u saopštenju stranke.

LSV je podsetila Pastora da se borila protiv krađe glasova još devedesetih godina prošlog veka „kada njega (Pastora) u toj borbi nije bilo“.

„Umesto da lažno optužuje druge, Ištvanu Pastoru bi bilo bolje da preispita zašto je SVM izgubio podršku birača“, navodi se u saopštenju.

Pastor: SVM pokraden, podrška Tadiću dovedena u pitanje

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da je njegova stranka na izborima „žestoko pokradena“ i da ne prihvata rezultate izbora već će tražiti ponovno prebrojavanje glasova.

„Uvereni smo da smo na izborima pokradeni. Nešto se dogodilo između momenta davanja glasova i momenta prebrojavanja“, rekao je Pastor novinarima u Subotici.

Pastor je rekao da se zbog, kako tvrdi izborne krađe, dovodi u pitanje i njegova podrška predsedničkom kandidatu Demokratske stranke Borisu Tadiću.

Prema računici SVM, Pastor je na predsedničkim izborima osvojio oko 90.000 glasova, a po objavljivanju zvaničnih rezultata, kako tvrdi stranka, oko 30.000 hiljada glasova je „nestalo“.

„Kako je moguće da ja, kao predsednički kandidat nisam dobio 91.400 glasova kao što je bilo objavljeno, nego sam dobio 63.262 glasa? Uz sve, u momentu objavljivanja rezultata, vreće sa listićima iz Subotice, Bačke Topole, Malog Iđoša i Kanjiže su bile još u Subotici“, rekao je Pastor.

SVM je izrazio i sumnju u regularnost i pokrajinskih i lokalnih izbora, a, kako su naveli, čudnim je ocenio i rezultat Lige socijaldemokrata Vojvodine.

„Krajnje je neobično da LSV koji nije postojao nigde, ođednom postaje gorostas na političkoj sceni. Treba ispitati i ko je kupovao glasove, a kruže price da su sa nekim porodicama potpisivani ugovori radi određenih poslova“, rekao je Pastor.

U SVM ističu da će iskoristiti sve proceduralne mogućnosti i zahtevati da se glasovi još jednom prebroje.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga