Sutra u Beogradu Konferencija NATO

Ministar odbrane Šutanovac odbacio je tvrdnje da održavanje te konferencije predstavlja odustajanje Srbije od proklamovane vojne neutralnosti.

13. jun 2011

Dvodnevna Strategijska vojna konferencija NATO i partnerskih zemalja, na kojoj će učestvovati predstavnici zemalja NATO-a, Partnerstva za mir, Mediteranskog dijaloga i Istanbulske inicijative za saradnju, počinje sutra u Beogradu.

Cilj konferencije koju organizuje Saveznička komanda NATO-a za transformaciju je razmena iskustava i mišljenja o najvažnijim strateškim pitanjima od zajedničkog interesa. Tema ovogodišnje konferencije je „Nakon Lisabona – sprovođenje transformacije“, a u okviru radnih grupa eksperti će razgovarati i o drugim temama.

Očekuje se učešće 60 načelnika generalštabova, od čega 28 iz NATO zemalja, a skup će otvoriti ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić. Poziv za učešće upućen je i predsedavajućem Vojnog komiteta Evropske unije, predsedavajućem Vojnog komiteta NATO, direktoru Međunarodnog vojnog sekretarijata NATO i Vrhovnom savezničkom komandantu za operacije.

Nezadovoljstvo održavanjem te konferencije izrazile su Demokratska stranka Srbije i Srpska radikalna stranka, neke nevladine organizacije i udruženja građana smatrajući da Srbija ne treba da postane članica NATO, niti da bude domaćin konferencije saveza koji je bombardovao Republiku Srpsku i SR Jugoslaviju.

Ministar odbrane Šutanovac odbacio je tvrdnje da održavanje te konferencije predstavlja odustajanje Srbije od proklamovane vojne neutralnosti i dodao da je prethodna takva konferencija bila u Finskoj koja nije članica NATO.

„To mišljenje i priželjkivanje teme koju bi onda u javnosti komentarisali oni koji ne mogu da sami pokrenu neku pozitivnu temu, naprosto ne stoji“, rekao je ministar. Šutanovac je ocenio da održavanje konferencije u Beogradu dokazuje da Srbija ima mogućnosti da organizuje tako ozbiljan skup i uživa poštovanje zemalja koje će učestvovati. On je ocenio da će mere bezbednosti tokom skupa biti takve da građani Beograda „neće ni osetiti“ da je konferencija u toku i neće biti ometanja saobraćaja.

Na osnovu zaključaka samita NATO-a 29. novembra 2006. godine u Rigi, Saveznička komanda za transformaciju pokrenula je organizaciju Strategijske vojne konferencije za partnere, jednom godišnje. Prva konferencija održana je u Makedoniji 2006. godine, zatim u Norveškoj 2007, u Albaniji 2008. i u Finskoj 2010. godine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga