Sutra rasprava o ustavnosti Zakona o savetima manjina

Ustavnom sudu je podneto devet inicijativa za utvrđivanje ustavnosti, od kojih su neke odbačene

01. jul 2013

U Ustavnom sudu Srbije sutra će biti održana javna rasprava povodom inicijativa i pokrenutog postupka za ocenu ustavnosti odredaba Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, objavljeno je na sajtu tog suda.

Sud je pokrenuo postupak za ocenu ustavnosti 14 odredbi Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina iz 2009. godine.

Ustavnom sudu je podneto devet inicijativa za utvrđivanje ustavnosti, od kojih su neke odbačene, a odlučeno je da će proveru ustavnosti između ostalih proći i odredbe u kojima se definišu nadležnosti, odnosi s republičkim, pokrajinskim i lokalnim organima, kao i međunarodna i regionalna saradnja.

Na javnu raspravu pozvani su predstavnici inicijatora: Asocijacije za unapređenje položaja nacionalnih manjina, Udruženja Mađara u Vojvodini za prava manjina – ARGUS, Nove srpske političke misli, Udruženja novinara Srbije, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, kao i inicijatori iz Pančeva, Subotice, Palića i Subotinca.

Kao predstavnici nadležnih organa i organizacija, pozvani su predstavnici Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava, zaštitnik građana, kao i predstavnici Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, ministarstva kulture, pravde i prosvete.

Na javnu raspravu pozvani su i akademik Tibor Varadi, profesorka Fakulteta za evropske pravno-političke studije u Novom Sadu Marijana Pajvančić, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Miodrag Jovanović, profesor Panevropskog univerziteta Aperion iz Banjaluke Vladimir Đurić i profesor na Megatrendu Boris Krivokapić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga