Sutra prvo ročište po tužbi novinara Nenada Živkovića protiv TV Pančevo

Emitovano šest sramnih priloga čija je meta bio ugledni novinar

17. nov 2019

„Na večerašnjem propalom protestu opozicije u Pančevu govorio je i Nenad Živković, zvani Smrad, lokalni kafanski besposličar, predstavnik omraženog DOS-ovskog režima, separatista zagovornik Vojvodine Republike, za koga je Srbija genocidna država, a Pančevci, sem malog kruga njemu sličnih danguba, polusvet, kome preti “crvenom” osvetom…“ – ovim rečima voditelj Televizije Pančevo je „ilustrovao“ video prilog pod naslovom „Nenad Živković, zvani Smrad, pokazao da nije bio gadljiv režimskih para“.

Prilog – u kome je novinar Nenad Živkovič nazvan i „klasičnom lažovčinom koja Pančevcima prosipa gluposti, najobičnijim licemerom i interesdžijom, lažnim zagovornikom slobode medija i poltronom, osvedočenim zagovornikom nasilja“ – emitovan je 22. februara ove godine. Isti video prilog, istog dana objavljen je i na web sajtu „TV Pančevo“.

Tako je počelo. Od tog dana, odmah sutradan, pa sve do 28. februara na pančevačkoj lokalnoj televizija i veb sajtu ovog medija, objavljeno je još pet sramnih priloga čija je meta bio ugledni novinar Nenad Živković, član Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), angažovan u različitim nevladinim organizacijama i građanskim inicijativama koje afirmišu vrednosti građanskog društva. Svi prilozi sadržali su, iznosi Živković „lažne informacije, gnusne laži i uvrede“, zbog čega je odlučio da tuži Televiziju Pančevo, kao i njenog odgovornog urednika Miroslava Milakova.

Živković, koga zastupa novosadski advokat Veljko Milić ispred NDNV-a, naći će se sa predstavnicima TV Pančevo i(li) njenim zastupnicima pred Višim sudom u Beogradu sutra, u ponedeljak 18. februara kada je i zakazano prvo ročište. Živković, zbog povrede ugleda i časti i pretrpljenih duševnih bolova, traži od TV Pančevo i odgovornog urednika Milakova odštetu od 700.000 dinara. U isto vreme Sudu se predlaže da donese presudu po kojoj se Milakovu zabranjuje objavljivanje neistinitih i uvredljivih informacija, pod pretnjom plaćanja iznosa od 250.000 dinara, ukoliko informacija bude ponovo objavljena.

Medij čiji je Milakov odgovorni urednik je u pomenutim prilozima u petodnevnom divljanju (za šest dana jedan dan je načinio pauzu) izneo i da se u Živkovćevom novinarskom radu „pridržavanje zakona, različitost, poštovanje tuđeg mišljenja i prava na slobodu govora ne mogu naći ni u tragovima…“. On je, „upozorava“ TV Pančevo, „lažni novinar, lažni borac za mir, majstor zavade, saradnik neprijatelja Srbije, čovek koga podržavaju ustaški mediji… Učenici u srednjoj školi u kojoj Živković predaje građansko vaspitanje, Živkovića zovu Neša Smrad“.

TV Pančevo je suludo i gotovo opsesivnom mržnjom emitovao prilog o Živkovićevom angažmanu devedesetih godina prošlog veka, za vreme ex Yu rata. U to seirenje umešali su i Živkovićevog prijatelja iz nemačkog grada Konstanza, Hajnca Klasena (Heinz Classen), čoveka koji je, u saradnji sa članovima „Pokreta za mir“, za vreme rata u Pančevo dopremio više humanitarne pomoći, lekova, odeće, obuće, hrane, nameštaja i medicinske opreme (posebno za tada nezbrinutu, bolesnu i gladnu decu u Domu u Jabuci) nego što je država, ne samo za vreme ratnih nestašica i bede, već ikada do tada, unela u Pančevo (potpisnica ovih redova bila je godinama svedok toga, o čemu postoje pisani, foto i filmski zapisi i potvrde).

U video prilogu 24. februara ove godine pod nazivom „Kako je Hajnc učio Nešu Smrada: Zoupotrebi ideju, prevari ljude i zaradićeš“, voditelj je čitao tekst: “Lažni borac za mir i promoter nasilja, Nenad Živković, nadimak Smrad dobio je početkom devedesetih godina prošlog veka, kada je, po instrukcijama klasičnog špijuna Hajnca Klasena, prevario prijatelje i zloupotrebio zdravu ideju, zarad šake novčanica. U to vreme počela je ekspanzija formiranja nazovi mirovnih pokreta, a tadašnje Pančevo, bilo je idealno. Osnovan je NVO ‘Pokret za mir’. Još tada su zapadni moćnici, znajući šta sledi u SFRJ, pažljivo birali kritične tačke kroz koje će rušiti poredak i pipremati sve što je usledilo. Grad je pronađen, bilo je potrebno samo izmisliti dovoljno velikog smrada koji će praviti razdor među ljudima i Hajncove planove sprovesti u delo. Živković je sa par besposličara, koji i danas sa njim dangube, krenuo u ‘bitku za Pančevo’. Savetnik iz inostranstva bio je Hajnc. Dolazio je iz zemlje koja finansijski podržava takve ideje. Vrlo brzo njih dvojica su uspostavili jako prisne odnose, jer ih je spajao isti interes, a to nije bila želja za mirom. Bilo je tu i drugih, danas cenjenih i poštovanih Pančevaca, koji su u priču ušli iz čiste ideologije, ali su iz nje izašli veoma razočarani. Neki od njih doživeli su i velike neprijatnosti od Državne bezbednost, jer nisu znali čime se Neša Smrad i Hajnc bave. Ispostavilo se, kažu naši izvori, da je Hajnc Klasen klasičan špijun, koji je u Srbiju unosio ogromne količine novca. Nažalost, ni deseti deo nije se koristio na mirovne akcije i pokrete. Gde je nestajao, to samo Živković i Hajnc znaju…“

Svi prilozi o Živkoviću i „njegovim gresima“ emitovani februara na TV Pančevo kao i na veb sajtu ovog medija propraćeni su fotografijama ovog novinara kao i ilustracijama o njegovim aktivnostima.

U tužbi se Sudu predlaže i da se tuženom Miroslavu Milakovu naloži da pravosnažnu presudu o povredi Živkovićevog ugleda i časti, bez komentara i odlaganja, o svom trošku, objavi na TV Pančevo.

Branislava Opranović (Autonomija, foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga