Vojvođanski paori kreću traktorima za Beograd

Nezadovoljni niskim cenama pšenice i kukuruza, a najviše ih "žulja" otkupna cena suncokreta, koja, kako tvrde, danas iznosi "nula"

27. avg 2013

Vojvođanski poljoprivrednici, nezadovoljni otkupnim cenama ratarskih kultura, najavili su za sutra protestnu vožnju traktorima do Beograda, kako bi svoje zahteve predali u Vladi Srbije.

Tvrde da će u protestnoj vožnji učestvovati više od 500 traktora, a na današnjoj konferenciji za novinare u Beogradu, najavili su i blokade uljara u Zrenjaninu i Novoj Crnji, kao i „Graneksporta“ u Pančevu, koji se bavi trgovinom kukuruzom.

Poljoprivrednici su nezadovoljni niskim cenama pšenice i kukuruza, a najviše ih „žulja“ otkupna cena suncokreta, koja, kako tvrde, danas iznosi „nula“, jer još nije poznata, a berba te kulture je uveliko počela.

Oni su istakli da traže prijem kod premijera Ivice Dačića i prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića, kako bi im predložili mere za rešavanje problema na tržištu, na kojem su, kako tvrde, na delu monopoli, karteli i dogovori otkupljivača – uljara o otkupnim cenama.

Inicijativni odbor nezadovoljnih poljoprivrednika saopštio je da traži da otkupne cene ratarskih kultura i uljarica u Srbiji budu kao u regionu, tačnije u Budimpešti, a da otkupna cena za suncokret bude 45 dinara za kilogram.

Predsednik Udruženja „Pančevački ratari“ iz Dolova, Jovan Negovan, rekao je da su poljoprivrednici, pre svega ratari, očajni i prezaduženi, te da sa ovakvom politikom cena neće imati sredstava za obnovu i zasnivanje nove proizvodnje.

Okupljanje učesnika protesta iz manjih mesta u Banatu zakazano je za 12 sati u Pančevu.

Miroslav Grubanov iz Udruženja poljoprivrednika „Paor“ iz Crepaje rekao je agenciji Beta da će proizvođači iz južnog Banata krenuti poljoprivrednim vozilima za Beograd, dok će poljoprivrednici iz srednjeg Banata blokirati uljare u Zrenjaninu i Novoj Crnji.

Nezadovoljni smo otkupnim cenama žita, suncokreta i kukuruza i prinuđeni smo na ovakav vid protesta. Proteste smo dogovorili sinoć na sastanku banatskih paora u Pančevu“, kazao je Grubanov.

Golubović: Ministarstvo neće nametati otkupne cene

Ministarstvo poljoprivrede spremno je da posreduje u pregovorima poljoprivrednika i prerađivača, ali ne želi da nameće visinu otkupnih cena, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Srbije Danilo Golubović.

Golubović je agenciji Beta kazao da je Ministarstvo upoznato sa najavama protesta poljoprivrednika i ukazao da je praksa pokazala da protesti nikome ne donose dobro.

Golubović je kazao da su predstavnici Ministarstva poljoprivrede danas razgovarali sa uljarima, a „očekujemo i razgovore poljoprivrednka i uljara, spremni smo da posredujemo, ali nećemo nametati cene“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga