Protestovali zaposleni u Razvojnoj banci Vojvodine

Skup pod nazivom “Da se čuje i naš glas!”

19. dec 2012

Oko 200 zaposlenih u Razvojnoj banci Vojvodine (RBV), članova Samostalnog sindikata, održali su danas protestni skup i šetnju sa zahtevom da se reši budući status zaposlenih iz ove banke.

Skup pod nazivom “Da se čuje i naš glas!” počeo je simbolično u pet do 12 ispred sedišta banke u Novom Sadu, a kolona zaposlenih se potom prošetala do zgrade Vlade Vojvodine, gde je protest nastavljen.

Predsednica sindikata u RBV Svetlana Novaković rekla je novinarima uoči protesta da je cilj sindikata da zaposleni dobiju što veća prava, s obzirom na to da nemaju uvid u sporazum koji su potpisale Vlada Srbijei Vlada Vojvodine.

“Ne znamo da li taj sporazum sadrži bilo kakve informacije o radno-pravnom statusu zaposlenih. Upućivali smo zahtev u pisanom obliku i usmeno da nas većinski vlasnik AP Vojvodina primi na sastanak, ali odgovor do danas nismo dobili”, rekla je Novaković.

Dodala je da su zahtevi poslati i Ministarstvu finansija Srbije, ali ni sa te strane nije stigao odgovor, zbog čega su se zaposleni odlučili na mirni protest i šetnju do Vlade Vojvodine.

“Pokušavamo da što više zaposlenih iz RBV sačuva radna mesta, odnosno da banka koja preuzme RBV i Razvojni fond preuzmu što više zaposlenih, a da oni koji ne dobiju posao budu obuhvaćeni socijalnim programom i dobiju otpremnine”, rekla je Novaković.

Kako agencija Beta saznaje, svim zaposlenima u RBV koji nisu iskoristili godišnje odmore menadžment banke je sugerisao da ovih dana počnu da ih koriste, zbog čega veliki broj zaposlenih trenutno ne odlazi na posao.

Vlada Srbije i Vlada Vojvodine postigle su dogovor o gašenju RVB i prenošenju depozita te banke u neku veliku banku.

Dogovoreno je da od dela aktive RBV bude osnovan Razvojni fond Vojvodine u kojem će 78 odsto vlasništva imati pokrajina, a 22 odsto republika.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga