Sutra potpisivanje ugovora o izgradnji Žeželjevog mosta

Prema dinamici izgradnje, most treba da bude sagrađen u naredna 32 meseca.

24. jan 2011

Ugovor o izvođenju radova na izgradnji drumsko-železničkog Žeželjevog mosta preko Dunava u Novom Sadu, vredan 45,3 miliona evra, biće potpisan sutra u Vladi Vojvodine.

Prema dinamici izgradnje, most treba da bude sagrađen u naredna 32 meseca.

Izgradnju Žeželjevog mosta sufinansiraju Evropska unija, pokrajina Vojvodina i Grad Novi Sad, dok su Železnice Srbije preuzele prava i obaveze investitora izgradnje mosta u ime Srbije.

Izgradnju čelične konstrukcije mosta finansiraće EU iz bespovratnih sredstava IPA  fonda, u vrednosti od oko 26,2 miliona evra. Vojvodina i Novi Sad finansiraće demontažu privremenog i montažu novog mosta, u ukupnoj vrednosti od oko 19,1 milion evra, tako što Pokrajina obezbeđuje oko 12,7 miliona evra, a Novi Sad oko 6,4 miliona evra.

Izvođač radova biće špansko-italijanski konzorcijum, koji čine Azvi, Tadei iz Italije i Horta Koslada iz Španije.

Ugovor će potpisati šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer, predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, generalni direktor “Železnica Srbije” Milovan Marković i predstavnici za istočnu Evropu španske kompanije Azvi, u ime izvođača radova.

Na međunarodnom tenderu, koji je realizovan prema procedurama EU, bilo je deset ponuda, a s obzirom da su ponuđači bili uglavnom konzorcijumi, ponudama je bilo obuhvaćeno oko 25 kompanija.

Stari Žeželjev most u Novom Sadu srušio je NATO u bombardovanju bivše SR Jugoslavije, aprila 1999. godine.

U blizini mesta gde je bio stari Žeželjev most postavlje n je, proleća 2000. godine privremeni drumsko-železnički most koji znatno usporava drumski i železnickci saobraćaj, a prilikom visokih vodostaja Dunava onemogućava plovidbu većih brodova.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga