Sutra počinje „Sinema siti“

Na otvaranju festivala u bioskopu "Arena sinepleks" nagrada Ibis za životno delo biće uručena glumcu Velimiru - Bati živojinoviću za doprinos domaćoj kinematografiji.

17. jun 2011

Međunarodni filmski festival „Sinema siti“ (Cinema City) u Novom Sadu počinje sutra projekcijom filma „Sutra će biti bolje“ poljske rediteljke Dorote Keđežavske (Dorota Kedzierzawska), u okviru selecije „Special screening“.

Na otvaranju festivala u bioskopu „Arena sinepleks“ nagrada Ibis za životno delo biće uručena glumcu Velimiru – Bati živojinoviću za doprinos domaćoj kinematografiji. Tokom festivala biće prikazana retrospetkriva filmova tog glumca.

Na ovogodišnjem Festivalu, do 25. juna će biti prikazano više od 150 filmova, u petnaestak selekcija. U okviru selekcije „Nacionalna klasa“ biće prikazani „Ako zrno ne umre“ reditelja Siniše Dragina, „Beli, beli svet“ Olega Novkovića, „Cinema komunisto“ Mile Turajlić, „Kako su me ukrali Nemci“ Miloša Radivojevića, „Neprijatelj“ Dejana Zečevića, „Oktobar“ Milice Tomović. Publika u Novom Sadu će moći da gleda i filmove „šišanje“ Stevana Filipovića, „The Box“ Andrijane Stojković, „Tilva Roš“ Nikole Ležaića, „Zajedno“ Mladena Matičevića i „Zduhač, znači avantura“ Milorada Milinkovića. žiri za dodelu nagraga u selekciji „Nacionalna klasa“ čine šarunas Bartas, Filip Azuri, Jan Cvitković, Eva Hubert i Beki Probst.

Rediteljka Doroti Keđeževska će biti predsednica žirija selekcije „Exit point“ Festivala tokom kojeg će biti prikazana aktuelna, hrabra i drugačija filmska ostvarenja svetske kinematografije. Među članovima žirija selekcije „Exit point“ su i Sergej Lavrentijev, Igor šterk, Ana Maria Rosi i Visar Viška. Film „Sutra će biti bolje“ koji će biti prikazan na otvaranju festivala, govori o tri dečaka koji iz Rusije beže u Polsjku, a Dorota Kadževska je za ovaj film nagrađena Grand Priom nemačkog fonda za decu.

Za nagrade festivala takmičiće se i niskobudžetni filmovi u programu „Up to 10.000 Bucks“ – snimljeni za manje od 10.000 dolara.

Ove godine su uvedena tri nova programa: „Nobarcode“ – umetnički filmovi koji istražuju savremene kulture i sveta; selekcija omiljenih filmova publike velikih svetskih festivala pod nazivom „360 stepeni“ i „Hungry Days“ koji čine debitantski filmovi u selekciji reditelja Vladimira Perišića.

Festivalski program čine i muzički, kratki, dečji, angažovani, dokumentarni filmovi, najbolji filmovi iz regiona, omaži i retrospektive uglednih domaćih i svetskih autora, a filmovi će se prikazivati u otvorenim bioskopima u Dunavskom parku i u dvorištu Katoličke crkve.

Nova centralna lokacija „Sinema sitija“ je renovirani bioskop Arena sinepleks, u kojem će se prikazivati filmovi iz takmičarske selekcije i domaće premijere.

Na Petrovaradinskoj tvrđavi, kao i prethodnih godina, biće priređen prateći muzički program, koji obuhvata nastupe domaćih i inostranih bendova i disk-džokeja.

 (Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga