Sutra Parada ponosa

Sutra će, iz trećeg pokušaja, biti održana Parada ponosa! Država obećala da neće dozvoliti incidente

09. okt 2010

U centru Beogradu sutra će, iz trećeg pokušaja, biti održana prva Parada ponosa. Samoj manifestaciji je prethodila verovatno najduža ikada javna rasprava.

Vlast je pokazala posvećenost da Prajd bude bezbedno održan, ali je i istaknuto da je od manifestacije još važnije kakve će se promene u društvu dogoditi nakon nje ocenili su učesnici tribine.

Tribinu je organozovala švedska organizacija „Civil right defenders“ . Borci za ljudska prva i zaštitnici prava građana, kao i LBGT zajednica smatraju da je održavanje „Prajda“ samo prvi korak.

„U ovom momentu, ako pogledamo u medijima i javnom diskursu šta možemo čuti o događaju koji će se desiti sutra, stiče se utisak da društvo nije možda dovoljno obavešteno, nije dovoljno svesno“, kaže Ivana Hauard, američka Nacionalna zadužbina za demokratiju.

„Mislim da je samo održavanje „Prajda“ jednostavno jedan sasvim neophodan korak do kojeg mora doći, kako bismo uopšte došli do toga da se otvori da vrsta komunikacije i to osvešćivanje društva, kako bi svima bilo jasno koliko su prava LBGT zajednice jednako važna kao i prava bilo koje druge grupe ili individue u društvu“, smatra ona.

Održavanje parade kao i bezbednost njenih učesnika biće jasan pokazatelj pokazatelj koliko je Srbija napredovala na polju poštovanja ljudskih prava.

„Što se tiče javnog mnenja, mislim da je to oblast u kojoj se dokazuje odlučnost. 83 odsto Francuza je 1981. godine bilo za smrtnu kaznu i bio je dovoljan samo jedan predsednik koji je imao viziju boljeg društva da je ukine. Danas ćete retko koga u Francuskoj sresti da se zalaže za smrtnu kaznu“, reako je David Diaz, „Amnesty International“.

„U Španiji je većina bila apsolutno protiv istopolnih brakova, usvojen je zakon i danas se to pitanje uopšte ne postavlja. Izazivam ovdašnje političare da budu hrabri i pokažu odlučnost. Granice demokratije čine ljudska prava a politička elita treba da usmerava javnost i pokaže dokle sežu te granice“, kaže on.

„Pošto umem da čitam ćirilicu, čestitam beogradskim vlastima, zato što sam sinoć po gradu pročitala mnogo grafita „Smrt pederima“. Jutros sam prošla istim tim ulicama i sve je bilo očišćeno, to je jako pozitivan znak. Parada ponosa nije važna samo za LBGT zajednicu, već za ljudska prva uopšte. Ako najomraženija grupa u jednom društvu ima slododu mišljenja, izražavanja i okupljanja, onda znate da živite u demokratiji. Čak, iako mrzite homoseksualce, razmislite o tome da ako postoji razlog da se osnovna prava oduzmu nekom homoseksualcu, postoji razlog da ih i vama jednog dana oduzmu“, kaže Kler Dimijon, “Pride Solidarity“.

Paradi ponosa će pored ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića, prisustvovati zaštitnik građana Saša Janković i poverenik za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, ali i šef misije OEBS Dimitrios Kipreos, šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i ambasador Saveta Evrope u Beogradu Konstantin Jerokostopulos.

Učesnici tribine su istakli da pored LBGT zajednice i žena među one čija ljudska prava se načešće i najviše krše spadaju Romi.

Iseljavanje 36 Roma iz Vojvođanske ulice u Beogradu, sapada u najnoviji primer u Srbiji ocenili su učesnici tribine.

Prilazni punktovi i režim saobraćaja

Beogradske ulice Masarikova, Svetozara Markovića i Resavska, od Kralja Milana do Nemanjine, sutra od 20 sati, će zbog održavanja „Parade ponosa“, biti zatvorene za saobraćaj, saopšteno je iz Sekretarijata za saobraćaj.

U tim ulicama biće zabranjeno parkiranje, a neće raditi ni garaža u Masarikovoj.

U subotu, od 20 sati, biće zabranjeno i parkiranje u Nemanjinoj, od Ulice kneza Miloša do Svetozara Markovića.

Iz „Parking servisa“ apeluju da građani ne parkiraju u zoni ulica gde će biti održana ta parada.

U nedelju, 10. oktobra od četiri sata ujutro za saobraćaj će biti zatvorene ulice Kneza Miloša (od Bulevara kralja Aleksandra do Višegradske), Kralja Milana (od Trga Slavija do Trga Nikole Pašića), Nemanjina (od Trga Slavija do Balkanske).

Biće zatvorene i ulice Admirala Geprata, Kraljice Natalije (od Balkanske do Kneza Miloša), Resavska (od Krunske do Vojvode Milenka), Mišarska, Kralja Milutina (od Tiršove do Krunske), Svetozara Markovića (od Krunske do Vojvode Milenka). Biće zatvorene i Njegoševa (od Beogradske do ulice Kralja Milana), Dobrinjska, Birčaninova (od Sarajevske do Deligradske) i Vojvode Milenka (od Resavske do Kneza Miloša).

Završetak parade i izmena režima saobraćaja predviđa se u nedelju, 10. oktobra, u 17 časova.

Preporučeni alternativni pravci su ulice Savska i Karađorđeva, Bulevar vojvode Bojovića, Terazije, Trg Nikole Pašića, Bulevar kralja Aleksandra, Beogradska, Trg Slavija, Bulevar oslobođenja, Autokomanda i autoput.

Tokom održavanja manifestacije, od četiri časa do 17 časova, biće promenjen i režim rada linije GSP-a.

Vozila sa tramvajske linije devet saobraćaće od okretnice „Banjica“ do Slavije i dalje Beogradskom, Bulevarom kralja Aleksandra i Ruzveltovom do okretnice „Omladinski stadion“.

Vozila sa tramvajske linije dva će od Slavije ići Beogradskom ulicom i Bulevarom kralja Aleksandra preko Vukovog spomenika i Dorćola do Pristaništa.

Vozila sa tramvajske linije sedam i 12 će od Zemunskog puta odnosno Savskog trga saobraćati Krađorđevom preko Pristaništa i Dorćola do Ruzveltove ulice i dalje redovnim trasama.

Trolejbuske linije 40, 41 i 22L biće privremeno ukinute, a uspostavljena privremena autobuska linija 41A od Banjice trasom trolejbuske linije 41 do ulice Dr Milutina Ivkovića zatim preko Autokomande, Bulevarom oslobođenja, Trga Slavija, Beogradskom, Bulevarom kralja Aleksandra i Trga Nikole Pašića do Studentskog trga.

Trolejbuske linije 19, 21, 22, 29 i autobuska linija 31 saobraćaće od perifernih terminusa do Trga Slavija.

Autobusi sa linije 83 kretaće se preko Brankovog mosta i Zelenog venca, a od Terazijskog tunela Dečanskom, preko Trga Nikole Pašića, Bulevarom kralja Aleksandra i Beogradskom do Trga Slavija i dalje redovnom trasom.

Vozila sa autobuske linije 78 saobraćaće od Savskog trga Savskom, preko Mostarske petlje, Bulevarom Franše D’Eperea do Autokomande i dalje redovnom trasom.

Autobusi sa linije 23 će od Glavne pošte ići Bulevarom kralja Aleksandra, Beogradskom preko trga Slavija, Bulevarom oslobođenja i Bulevarom Franša D’Eperea do Mostarske petlje i dalje redovnim trasama.

Vozila sa autobuskih linija 37 i 58 saobraćaće od Trga Nikole Pašića Bulevarom kralja Aleksandra, Beogradskom preko Trga Slavija, Bulevarom oslobođenja i Bulevarom Franše D’Eperea do Mostarske petlje i dalje redovnim trasama.

Vozila sa autobuskih linija 52, 53 i 56 će se od Mostarske petlje kretati Drinskom, Sarajevskom, Hajduh Veljkovim vencem, Balkanskom, Mihaila Bogićevića, preko Savskog trga i Savskom ulicom ka Mostarskoj petlji i dalje ka perifernim terminusima redovnim trasama.

Vozila sa autobuske linije 44 će od Trga Nikole Pašića saobraćati Bulevarom kralja Aleksandra, Beogradskom preko Trga Slavija, Bulevarom oslobođenja preko Autokomande, ulicom Dr Milutina Ivkovića, Bulevarom kneza Aleksandra Karađorđevića do Bulevara vojvode Putnika i dalje redovnom trasom.

Vozila sa linije 24 u oba smera će saobraćati Beogradskom ulicom, umesto ulicama Kralja Milana i Svetozara Markovića.

Vozila JGS-a na izmenjenom delu trase koristiće sva postojeća stajališta.

Sva vozila sa trolejbuskih linija 19, 21, 22 i 29 izaći će na trasu do 5 sati

Od 4 do 5 sati ujutru saobraćajna policija će omogućiti da vozila sa trolejbuskih linija prođu kroz ulicu Kralja Milana do perifernih terminusa, navedeno je u saopštenju.

“Porodice” protiv Parade ponosa

Više hiljada građana učestvovalo je danas u Porodičnoj šetnji centralnim ulicama Beograda koju je u znak protivljenja sutrašnjoj Paradi ponosa organizovao Srpski sabor Dveri.

Predstavnik Srpskog pokreta Dveri Vladan Glišić zatražio je pre početka šetnje, koja je prošla bez incidenata, da Vlada otkaže sutrašnju „sramnu paradu“ i pozvali njene predstavnike da se izjasne da li su za porodicu ili za gej paradu, jer kako su naveli, trećeg izbora nema.

„Otkažite gej paradu, to govori svako od nas, to govore hiljade mladih širom Srbije danima, ta poruka je ispisana na stotinama zidova Beograda „, rekao je on.

Glišić je dodao da to traže građani koji se bore za brak koji rađa decu koja mogu da stvore bogatu i ponosnu Srbiju.

„Državni projekat bi trebalo da bude očuvanje porodice a ne održavanje i obezbeđivanje gej parade, koja je na taj načina na putu da uđe u naše škole i porodice“, kazao je Miroslav Parović iz Dveri i dodao da je država uništila sve u zemlji i da joj zato ne smemo dozvoliti da uništi i ono najvažnije – prodicu.

„U Srbiji ne postoji sistemski pristup rešavanja pitanja populacione politike, ali se zato veoma revnosno radi na rešavanju problema gej populacije“, rekao je Parović.

Učesnici šetnje nosili su na početku kolone transparent „Branimo porodicu“ i srpske zastave.

Prema proceni policije na početku skupa bilo je oko 2.500 građana kojima se kasnije, tokom šetnje priduržilo još nekoliko hiljada pa je njihov broj, prema oceni policajaca bio između pet i deset hiljada.

Protestu su podržale i neke studentske organizacije, čiji su predstavnici zatražili od države da novac koji je izdvojen za održavanje i obezbeđivanje parade utroše u studentski standard.

Učesnici protesta pred kraj su počeli da pevaju pesme o Kosovu.

U Beogradu je danas bio održan još jedna protest zbog sutrasnje Parade ponosa. Na tom skupu učestvovala je veća grupa građana, predvođena bivšim monahom Antonijem (Dragan Davidović), koga je nedavno raščinila SPC.

“Gej protiv navijača”

U susret prvoj Paradi ponosa u Srbiji ekipa jednog internet sajta pripremila je video igru „Gej protiv navijača“ kojom, kako se navodi, želi da pomiri dve, naizgled, nepomirljive strane.

Igra, pod parolom „Tucite se u igrici, a ne na ulici“, počinje tako što igrač bira da li će biti navijač ili gej i, u skladu sa tim, koje će oružje koristiti u borbi sa protivnikom.

Gej može da se bori cvećem, dugom i vibratorom, dok navijač ima na raspolaganju zlatni lanac, baklju ili Najk patike.

U igri se nalazi i ministar policije Ivica Dačić koji sukobljene strane poziva na pomirenje.

Učesnici virtuelne tuče se, bez obzira na to ko pobedi, uvek na kraju zagrle i pomire, i odu na pivo u kafanu „Manjež“, odakle će sutra poći povorka Parade ponosa.

Igra se može naći na internet adresi http://tracara.com/gej-protiv-navijaca/.

(B92, Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga