Sutra o budžetu Vojvodine, nove nesuglasice u vladajućoj koaliciji

Da li će SVM glasati za budžet ili će se ponoviti scenario kada nije glasao za rekonstrukciju Pokrajinske vlade

22. dec 2014

Skupština Vojvodine razmatraće predlog budžeta za 2015. godinu na sutrašnjoj sednici, a sama sednica obeležena je novim sukobom unutar vladajuće koalicije, odnosno najavama predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka da će “u najskorije vreme” ta stranka tražiti smenu predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora.

Pastor je na to odvratio da njegov Savez vojvođanskih Mađara (SVM) neće glasati za predloženi budžet, ukoliko LSV predloži njegovu smenu.

Nenad Čanak je rekao da se taj zahtev sutra neće naći na dnevnom redu Skupštine Vojvodine, iz proceduralnih razloga, ali je dodao da će LSV u najskorije vreme tražiti Pastorovu smenu, jer je u više navrata “izdao” vladajuću koaliciju.

Pored LSV i SVM, vladajuću koaliciju u Vojvodini čine i Demokratska stranka (DS) i nekoliko poslanika koji su isključeni iz Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića, nakon što su podržali rekonstrukciju, početkom novembra meseca.

SVM tada nije glasao za rekonstrukciju vlade, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo u DS-u i LSV-u. Nakon toga, Ištvan Pastor i predsednik DS-a Bojan Pajtić, koji je i vojvođanski premijer, postigli su dogovor o budžetu za 2015. godinu.

Kako je najavljeno, na dnevnom redu Skupštine Vojvodine sutra će biti 28 tačaka.

Pokrajinska vlada predložila je da budžet Vojvodine za 2015. godinu iznosi 62,33 milijarde dinara.

Predloženi budzet za 2015. godinu manji je za 2,3 milijarde dinara ili oko 3,6 odsto od budžeta u 2014. godini, što je, kako je objašnjeno, posledica značajnog smanjenja iznosa transfernih sredstava za plate zaposlenih u obrazovanju, zbog primene zakona o smanjenju zarada.

Izdvajanja koja su planirana ili kao direktna kapitalna ulaganja ili kao podrška opštinama i drugim institucijama u Vojvodini, prema ovom predlogu, treba da iznose više od 15 milijardi dinara.

U 2015. godini zaduženja pokrajinskog budžeta biće smanjena za više od 100 miliona dinara, a zaduživanje od 2,08 milijardi dinara je namenjeno za opremanje zdravstvenih instituta u Sremskoj Kamenici, dok je deficit u potpunosti pokriven iz ušteda, saopštila je prošle sedmice Pokrajinska vlada.

Na dnevnom redu biće, između ostalog, i transformacija Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine u Upravu za kapitalna ulaganja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga