Danas novi protest zbog smena na RTV-u, uz blokadu ulice i šetnju

Protest sutra u 18 sati u Ulici Maksima Gorkog, ispred zgrade televizije

29. maja 2016

Inicijativa Podrži RTV pozvala je građane da danas u 18 sati dođu na novi protest zbog smenjivanja urednika i novinara na pokrajinskom javnom medijskom servisu i najavila da će ovaj put blokirati ulicu u kojoj se nalazi zgrada Televizije Vojvodine.

Inicijativa je u najavi navela da protest organizuju jer nije ispunjen niti jedan njihov zahtev sa prošlog protesta, koji je održan 23. maja ispred zgrade Direkcije Radio-televizije Vojvodine.

“Budući da novinari koji rade u toj kući, nisu dobili priliku da na RTV-u realizuju debatu uživo ‘O javnom servisu na javnom servisu’ u kojoj bi učestvovali relevantni sagovornici, takvu debatu održaćemo ispred zgrade televizije”, ističe se u najavi.

Organizatori su najavili da će se kolona građana, nakon okupljanja ispred zgrade televizije u Ulici Maksima Gorkog, u koloni uputiti ka upravnoj zgradi RTV-a, gde će ponovo zatražiti ostavke članova Upravnog odbora i ispunjenje ostalih zahteva.

Upravni odbor RTV-a smenio je nedavno programskog direktora te medijske kuće Slobodana Arežinu, koji je ocenio da je smena posledica političkih pritisaka. Nedugo nakon toga ostavke na funkcije dali su generalni direktor RTV Srđan Mihajlović i glavna urednica prvog programa Marjana Jović.

Upravni odbor je odredio vršioce dužnosti tih funkcija, koji su potom u toku jednog popodneva smenili 14 urednika informativnog programa RTV-a.

Zaposleni u RTV su se javnosti obraćali u više navrata otvorenim pismom, a poslednje takvo pismo potpisalo je više od 100 novinara i medijskih radnika RTV-a.

Inicijativa Podrži RTV zahteva smenu kompletnog Upravnog odbora, popunjavanje kompletnog sastava Saveta Republičke agencije za elektronske medije i izvinjenje zbog optužbi za “neobjektivno izveštavanje”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga