Sutra Međunarodni dan borbe protiv fašizma

Oni koji šire fašističke tendencije u Srbiji, nedodirljivi su zbog političke zaštite koju uživaju.

08. nov 2010

U Srbiji, kao i širom sveta, sutra će biti obeležen Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma ustanovljen u znak sećanja na žrtve Kristalne noći.

Nasiljem na nemačkim ulicama i tragovima 9. novembra 1938. godine vlast Adolfa Hitlera počela je pogrom Jevreja. Kristalna noć je u modernoj istoriji označena kao početak holokausta u kome je uoči i tokom Drugog svetskog rata u nacističkim logorima smrti ubijeno šest miliona muškaraca, žena i dece.

Vlada Srbije centralnu manifestaciju obeležavanja dana borbe protiv fašizma i antisemitizma organizuje u Narodnom pozorištu, a program će direktno prenosti Ratio televizija Srbije u 20 časova.

Kako je saopšteno danas, ceremoniji koju će predvoditi potpredsednik Vlade Božidar Đelić, prisustvovaće predsednica Narodne skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, učesnici Španskog građanskog rata iz Srbije, veterani Drugog svetskog rata, preživeli zatočenici logora smrti i preživeli holokausta.

Učesnici su i nosioci Ordena narodnog heroja, najviših ratnih odlikovanja i medalja za hrabrost, narodni poslanici, ministri, predstavnici diplomatskog kora, Jevrejske i verskih zajednica, ugledne ličnosti iz kulture, nauke i obrazovanja.

Nevladine organizacije Žene u crnom i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji akcijom „Antifašizam je moj izbor“ obeležiće Dan borbe protiv fašizma.

Predstavnici ovih NVO sutra u 14.00 položiće cveće na spomenik antifašistima obešenim aprila 1941. i potom će simboličnim stajanjem ispred tog obeležja na Terazijama (kod Igumanovljeve palate) odati počast žrtvama i pozvati na antifašizam.

Žene u crnom su navele u saopštenju da će akcijom izraziti protest zbog toga što su danas u Srbiji „oni koji šire fašističke tendencije, nedodirljivi zbog političke zaštite koju uživaju“.

Ustavnom sudu je upućeno pitanja kada će odlučiti o zabrani klerofašističkih i neonacističkih organizacija, a vlastima kada će kada će biti kažnjeni akteri fizičkog nasilja nad manjinskim grupama i one koji im prete, uz upozorenje da su i dalje ugroženi braniteljke i branitelji ljudskih prava.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga