Šutanovac: Gadafi ne može da traži azil u Srbiji

Ministar Šutanovac smatra da ne postoji mogužnost da libijski vođa zatraži azil u Srbiji. Da li se Srbija plaši da da azil svom velikom prijatelju?

26. avg 2011

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da ne postoji mogućnost da libijski vođa Moamer Gadafi zatraži azil u Srbiji i da u Libiji nema pripadnika srpske vojske i policije.

„Ono što sam rekao ranije tvrdim i sada, pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova ne borave u Libiji, a čekamo informaciju o građanima o kojima je bilo reči da su zarobljeni“, kazao je Šutanovac na aerodromu Lađevci kod Kraljeva.

On je ocenio da iz Libije stiže mnogo dezinformacija. Povodom spekulacija o zemljama koje bi mogle da pruže azil Gadafiju, ministar je rekao da ne postoji nikakva mogućnost da libijski vođa zatraži azil u Srbiji. Zagrebački „Večernji list” je preneo da je članica Prelaznog nacionalnog saveta Libije Fatima Mahmud izjavila da postoje informacije da bi Gadafi mogao da zatraži azil u Srbiji, Hrvatskoj, Čadu, Alžiru ili Venecueli.

„U Libiji je poznato da je Hrvatska deo NATO alijanse. Dakle, ne postoji nikakva mogućnost da neko traži azil u Hrvatskoj ili Srbiji“, rekao je Šutanovac.

Upitan ima li informacija o navodnom zarobljavanju petorice Srba u Tripoliju, on je kazao da mu nije poznato o kojim građanima je reč. Prema njegovim rečima, ukoliko se ustanovi da se radi o ljudima koji su bili pripadnici vojske ili policije, onda je reč o njihovom ličnom angažmanu.

„Njihov odlazak u Libiju nije u nikakvoj vezi sa našim bezbednosnim strukturama, i ja duboko verujem da se radi o ljudima koji su tamo građevinski radnici, kao što su i sami rekli, a ne pripadnici bilo koje službe“, rekao je Šutanovac i dodao da mnogo dezinformacija stiže iz Libije.

Ambasada Srbije u Tripoliju nema informacije o navodnom hapšenju srpskih državljana u Libiji, rečeno je ranije danas agenciji Beta u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Agencija Frans pres prenela je kasno sinoć da pobunjenici tvrde da su u blizini Tripolija zarobili petoricu Srba za koje se sumnja da su bili snajperisti u službi Moamera Gadafija.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga