- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Šutanovac: DS želi da bude lider promena

Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac izjavio je danas na sednici rukovodstva te stranke u Beogradu da ona želi da bude „lider promena“ i da ih u dogovoru sa građanima sprovodi kroz institucije sistema.

Šutanovac je na sednici GO DS rekao da poverenje građana u DS „svakodnevno raste“, ali da je neophodno da „svi obuju patike“ i što češće razgovaraju sa građanima Srbije.

Osvrnuvši se na izbore koji se sutra održavaju u pet lokalnih samouprava, Šutanovac je rekao da DS ima liste u svima i da negde izlazi samostalno, a da je negde „stub lokalnih koalicija“.

Šutanovac je rekao da je uoči lokalnih izbora „na sceni zastrašivanje stranačkih aktivista“, da se vrši pritisak na građane, da se ulažu velika sredstva i kupuju glasovi „pomoću nekih lanč paketa“.

Šutanovac je rekao da je prošle noći članu DS u Odžacima Miroslavu Iliću zapaljen automobil i dodao da je taj auto tokom noći dva puta paljen, a Ilić je prvi put uspeo da ga ugasi.

„Ovde se radi o zastrašivanju“, ocenio je on.

Šutanovac je kazao da se odluka o podršci kandidatu građana Saši Jankoviću na predsedničkim izborima pokazala kao dobra.

„Mislim da je to početak dugoročne saradnje koja će biti valorizovana na gradskim, a ja se nadam i na budućim parlamentarnim izborima“, naveo je lider DS.

Prema njegovim rečima, stanje u svim oblastim u državi je izuzetno loše, a DS je sposobna da to promeni.

„Živimo u državi kojoj nema slobode medija i poštovanja zakona“, rekao je Šutanovac istakavši da je DS bila predvodnik svih značajnih promena koje su se dešavale – i 1996. godine, 2000 i 2004. kao i 2007. godine.

On je rekao i da DS, u obraćanju građanima mora biti „kristalno jasna“ da će da se uz njihovu pomoć izboriti za pravnu državu.

„Moramo mnogo više da sarađujemo i sa sindikatima i penzionerima“, rekao je Šutanovac ukazavši , u tom kontekstu da će DS još više brinuti o socijalno ugroženima.

On se zalažio i za promenu stavu Srbije istakaviši da je sadašnji najviši pravni akt države „takav da Srbije s njim ne može napred“.

Prema njegovi mrečima to se posebno odnosi u poblasti pravosuđa u kojoj imamo „izvršnu vlast koja te tuži i koja ti istovremeno sudi“.

„Sudije se kao suncokreti ka suncu okreću ka izvršnoj i zakonodavnoj vlasti“, rekao je Šutanovac istakvši da je funkcioner DS Zoran Lutovac zadužen da pripremi promene za tu oblast.

On je istakao i da je cilj DS da Srbija dobije „potpuo poltički nezavisno sudstvo“ istakavši da je to preduslov da Srbija bude moderna i uređena zemlja.

On je rekao i da je to preduslov da u Srbiji u dolaze pravi investitori koji neće strahovati od volje nekog od lokalnih moćnika.

Prema njegovim rečima, to će doprineti i nastavku evropskog puta Srbije i njenom ekonomskom oporavku.

Šutanovac je kritikovao „ostrašćenu i bahatu vlast!“ jer ne poštuje ni pozitivne zakone uz ocenu da građani istovremeno žive ubedi i nemaštini.

Po njegovim rečima, cilj DS je da u Srbiju vode pristojni ljudi, a da svi građani žive dobro, a ne samo članovi Srpske napredne stranke.

Sednici GO DS prisustvovao je Saša Janković koji je osudio paljenje automobila članu DS u Odžacima.

„Paljenje automobila je samo mala slika u mozaiku nasilja“, rekao je Jankoivć koji je pozvao garđane da na sutrašnjim lokalnim izborima glasaju „protiv diktature Aleksandra Vučića“.

Policija u Somoru je danas rano popodne saopštila da, po toku istrage, za sada nema elemenata krivičnog dela u vezi s požarom automobila Miroslava Ilića, kandidata za odbornika na lokalnim izborima u Odžacima.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!