Susret srpskih i albanskih predstavnika civilnog društva

Namera ovog dijaloga jeste da se identifikuju područja moguće saradnje u oblasti kulture, ekonomije, manjinskih i ljudskih prava, kao i ostvarivanje stečenih prava pripadnika obe zajednice. Razgovori bi poslužili kao platforma za iniciranje dijaloga dve strane.

14. okt 2010

U Prištini će danas biti održan okrugli sto albanskih i srpskih predstavnika civilnog društva pod nazivom „Investiranje u građanski dijalog“, na kome će se okupiti predstavnici nevladinih organizacija, medija i kulture.

Okrugli sto se održava u okviru trodnevnog susreta albanskih i srpskih predstavnika civilnog društva, a u organizaciji Kosovske fondacije za otvoreno društvo u saradnji sa Helsinškim odborom za ljudska prava u Srbiji (HOS).

To je prvi u nizu razgovora koji će se sa albanskim sagovornicima biti održan u narednom periodu, saopštio je Helsinški odbor i dodao da je nastojanje te organizacije da se na ovaj način stvore pretpostavke za uspostavljanje komunikacije u cilju stvaranja atmosfere za normalizaciju odnosa.

„Namera ovog dijaloga jeste da se identifikuju područja moguće saradnje posebno u oblasti kulture, ekonomije, manjinskih i ljudskih prava, kao i ostvarivanje stečenih prava pripadnika obe zajednice. Razgovori ovog tipa poslužili bi kao platforma za iniciranje dijaloga dve strane kao kontinuiranog procesa“, navodi Helsinški odbor.

Delegaciju iz Srbije, koja je u Prištinu stigla kasno sinoć, čine predsednica HOS-a Sonja Biserko, direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević, istoričarka Latinka Perović, potpredsednica Skupštine
Srbije Judita Popović, dramaturg i pisac Jovan Ćirilov, direktor B92 Veran Matić i drugi.

Okrugli sto „Investiranje u građanski dijalog“ otvoriće Ljuan Slaku, direktor Kosovske fondacije za otvoreno društvo i Sonja Biserko.

Cilj okruglog stola je traganje za mogućnostima za građanski dijalog i saradnju između kosovskog i srpskog društva, saopštio je organizator, Kosovska fondacija za otvoreno društvo.

Tokom boravka delegacije iz Srbije, predviđeni su i susreti sa predstavnicima srpske zajednice i ambasadorima iz grupe „kvinte“, otvoren forum na Univerzitetu pod nazivom „Kako okončati obostrano udaljavanje“ i skup u Narodnom muzeju Kosova „Umetnost jednakosti: umetnost i jednakost“.

Naredni susret srpskih i albanskih predstavnika civilnog društva planira se za novemnbar u Beogradu, rekla je Beti predsednica HOS-a Sonja Biserko.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga