- Autonomija - https://www.autonomija.info -

SULUV pozvao na bojkot rada Kulturnog centra

Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) pozvao je danas sve umetnike i građane da bojkotuju sve aktivnosti i programe Kulturnog centra Novi Sad, jer je direktor te ustanove Andrej Fajgelj zabranio jednu izložbu, zbog jednog rada koji navodno vređa verska osećanja građana.

„SULUV poziva sve umetnike i građane da se pridruže u osudi svakog vida cenzure i stanu u odbranu slobode izražavanja, bojkotom svih aktivnosti i programa Kulturnog centra“, navodi se u saopštenju SULUV-a, udruženja koje ima 475 članova.

To udruženje dalo je podršku kolegama koje su, nakon cenzurisanja izložbe studenata Akademije umetnosti, takođe povukli svoje radove iz galerijskih prostora Kulturnog centra Novi Sad.

„Oni su na taj način iskazali svoj stav prema svakom vidu represije“, navodi se u saopštenju SULUV-a.

To udruženje je optužilo Fajgelja da svojom „nestručnosću i pogubnim delovanjem“ na čelu jedne važne gradske institucije za kulturu, vrši višestuki prekršaj koji uključuje zloupotebu javnog položaja, kroz autokratsku represiju, čime direktno krši član 46 Ustava Srbije.

Tim članom ustava jemči se sloboda mišljenja i izražavanja, kao i sloboda da se govorom, pisanjem, slikom ili na drugi način traže, primaju i šire obaveštenja i ideje.

„Takođe, Fajgelj na taj način dovodi do apsurda kandidaturu grada Novog Sada za titulu Evropske prestonice kulture 2020. godine, gde je i sam uzeo učešće kao predsednik Organizacionog odbora ove inicijative“, navodi se u saopštenju SULUV-a.

Ta asocijacija na kraju saopštenja navela je da se peticija za smenu direktora Kulturnog centra može potpisati na adresi: http://www.peticije24.com/peticija_za_smenu_direktora_kcns_dr_andreja_fajgelja

Novosadski umetnici su u proteklih nekoliko dana iz protesta povukli svoje izložbe iz galerija kojima upravlja Kulturni centar grada, u znak solidarnosti sa studentkinjom Akademije umetnosti Danijelom Tasić, čiji je rad cenzurisao direktor ove institucije Andrej Fajgelj.

Sporni rad prikazuje ljudsku figuru u položaju kao da je na raspeću, sa novčanicama u rukama, koja podseća na Isusa, pa je kao razlog za skidanje ove slike sa izložbe Fajgelj naveo „vređanje verskih osećanja građana“.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!