Sukobi u Grčkoj nakon ubistva antifašiste

Policija bacila suzavac na ljevičare koji optužuju Zlatnu zoru za ubistvo repera i antifašističkog aktiviste

18. sep 2013

U Grčkoj su u srijedu navečer izbili sukobi između policije i demonstranata koji protestuju u dva grada zbog ubistva repera antifašiste.

Policija je bacila suzavac kako bi rastjerala grupu demonstranata koji su bacali kamenice i komade drveta na snage sigurnosti u Keratsini zapadno od Atine. Demonstracije se također održavaju u Solunu.

Policija navodi da je muškarac kojeg je privela u vezi sa ubistvom priznao veze sa neonacističkom Zlatnom zorom, prenosi grčka novinska agencija ANA.

Međutim, Zlatna zora odbacuje navode o umiješanosti u ubistvo muzičara i najavljuje tužbe.

Reporter Al Jazeere John Psaropoulos javio je iz Atine da je nekoliko stotina ljudi na ulicama.

„Anarhisti koji se suprotstavljaju policiju gerilski se bore u uskim ulicama. Policija odgovara suzavcem i dimnim bombama. Sve ovo je slika tenzija sadašnjeg društva“, javio je Psaropoulos.

Navodi protiv policije

Fotoreporter AFP-a s lica mjesta javio je da su većina demonstranata aktivisti krajnje ljevice.

Sukobi su izbili u vrijeme kada je Grčka paralizovana masovnim dvodnevnim demonstracijama zaposlenika javnog sektora uoči dolaska međunarodnih kreditora.

Muzičar i antifašistički aktivista Pavlos Fyssas, poznat kao Killah P, ubijen je u noći s utorka na srijedu.

Četrdesetpetogodišnji muškarac koji se dovodi u vezu sa ubistvom je uhapšen i navodno je priznao veze sa Zlatnom zorom, navodi policija.

Gradonačelnik Keratsinija Loukas Tzannnis kazao je da su pripadnici Zlatne zore odjeveni u crno odgovorni za napad, te da su presreli Fyssasa kad je izašao iz kafića nakon svađe oko fudbalske utakmice, prenosi britanski Guardian.

Aktivisti optužuju policiju da nije učinila ništa da spriječi napad na muzičara, iako su pripadnici policije stajali blizu kafića.

„Zlatna zora pojačava napade jer uživa zaštitu policije“, saopštila je grupa Keerfa koja se bori protiv rasizma.

S druge strane, Zlatna zora odbacila je navode o umiješanosti u ubistvo Fissasa. Portparol Ilias Kasidiaris kazao je kako će stranka tužiti one koji je optužuju za to zlodjelo.

Venizelos: Kriminalna grupa

Zamjenik grčkog premijera Evangelos Venizelos, čija je Socijalistička partija članica koalicione Vlade, kazao je da je Zlatna zora „prešla svaku granicu“.

„Prioritet Zlatne zore je nasilje i s njom se mora obračunati kao sa kriminalnom grupom“, rekao je on.

Hannes Swoboda, predsjednik grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, također je zatražio snažne mjere protiv Zlatne zore.

Političar Michalis Avranitis iz Zlatne zore kazao je da su se žrtva i osumnjičeni posvađali oko fudbalske utakmice.

„Da, ispostavlja se da je ovaj čovjek [osumnjičeni] kazao da je član Zlatne zore. Ali Zlatna zora ima milion simpatizera“, kazao je Avranitis u Parlamentu.

Zlatna zora ranije je osumnjičena da je organizovala napade na imigrante, a neki od njenih 18 poslanika su procesuirani zbog nasilja.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga