Sukobi u DS oko Vojvodine?

Da li će predstojeći izbori ujediniti suprotstavljene struje i da li se te struje bore za neku ideju ili, prosto, samo za što veći kolač vlasti i moći?

13. sep 2011

Da li u Demokratskoj stranci postoje oštri sukobi na relaciji Beograd-Novi Sad? To pitanje opet je isplivalo na površinu nakon što je u ponedeljak iznenada otkazana sednica Skupštine Vojvodine, na kojoj je trebalo da se raspravlja o pitanjima vojvođanske svojine.

Sednica pokrajinskog parlamenta otkazana je iako Vlada Vojvodine, na čijem je čelu potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić nije povukla svoje amandmane i iako samu sednicu nije otkazao predsednik parlamenta. Po skupštinskim kuloarima moglo se čuti svašta, pa čak i to da je došlo i do žestokih svađa i fizičkih obračuna unutar najjače partije u Srbiji. Ništa od toga, naravno, nije se moglo proveriti.

Izbori kao faktor ujedinjenja u DS-u

Politički analitičar Jovan Komšić za Dojče vele ocenjuje da Demokratska stranka može da doživi fijasko baš na pitanju Vojvodine. „Ako Demokratska stranka želi da dobije izbore i ako bude nastavila sa ovom vrstom simuliranja decentralizacije i simuliranja institucionalnih i ustavnih prava i nadležnosti Vojvodine, to može da bude vrlo veliki problem za DS i za šanse da ponovo pobedi na izborima u Vojvodini”, smatra Komšić.

Politički analitičar Jovo Bakić, pak, smatra da nije reč ni o kakvim ideološkim sukobima i ocenjuje da će kohezioni faktor za DS biti predstojeći izbori. „Verovatno je najmanje tu ideologije, a ima najviše borbe za moć unutar stranke. Nikome se sada ne isplati da ide u bilo kakav raskol“, ocenjuje za Dojče vele Bakić.

Još jedan poraz parlamentarizma

Jovan Komšić dodaje da su zbivanja u Skupštini Vojvodine pokazala još jedan veliki poraz parlamentarizma. „Na takvim temama se i prepoznaju demokrate, odnosno lažne demokrate. Pokazalo se, nažalost, da i nakon usvajanja Statuta Vojvodine naprosto predsednik Skupštine Vojvodine ne može da upravlja sopstvenim sekretarom, ukoliko je to u nesaglasnosti sa nekim interesima nekih neformalnih političkih garnitura“, kaže Komšić.

Jovo Bakić se slaže sa Komšićem. „Zaobilaženje parlamentarizma je manje ili više pravilo. Parlament se sve više svodi na glasačku mašinu stranaka. Tako da je to jedan opšti trend dalje oligarhizacije političkog života“, ocenjuje Bakić.

Sem suvih demantija, niko od predstavnika Demokratske stranke nije želeo da komentariše spekulacije o ozbiljnim sukobima unutar partije na relaciji Beograd-Novi Sad. Predstavnici DS-a u Novom Sadu samo su šturo prokomentarisali da Vlada Vojvodine nije povukla svoje amandmane na Predlog zakona o svojini, odnosno da nije vlada ta koja je otkazala sednicu, već „nepoznat neko“.

(Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ispirač
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga