Sukob policije i demonstranata u Budimpešti

Skup je bio sazvan da se protestuje zbog nedavnih izmena radnog zakona za koji sindikati i kritičari tog dokumenta kažu da će naškoditi radnicima

13. dec 2018

Nekoliko hiljada antivladinih demontranata sukobilo se danas s policijom ispred zgrade Parlamenta u Budimpešti a policija je upotrebila suzavac da ih potisne.

Demonstranti su prvo išli kroz centar Budimpešte i zatim su se vratili na Trg Košut i uprkos pozivima da skup ostane miran počeli da gađaju flašama i zapaljivim bombama policiju koja je u opremi za suzbijanje demonstracija čuvala Parlament.

Demonstranti su uzvikivali slogane protiv premijera Viktora Obana. Skup je bio sazvan da se protestuje zbog nedavnih izmena radnog zakona za koji sindikati i kritičari tog dokumenta kažu da će naškoditi radnicima.

Ljudi koji su učestvovali u protestu, među kojima je bilo mnogo studenata, takođe su se bunili zbog toga što je vlada izbacila iz Mađarske uiverzitet koji je osnovao Džordž Soroš, zbog nastojanja da se ograniči akademska sloboda i zbog njihove percepcije da je povećana korupcija u zemlji.

(Beta/Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga