- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Sudiji 30 dana pritvora

Specijalni sud u Beogradu odredio je pritvor do mesec dana članu Visokog saveta sudstva Blagoju Jakšiću i pokrenuo istragu protiv njega.
Pored Jakšića, pokrenuta je istraga protiv još pet osumnjičenih za „visoku korupciju“, izjavio je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.
Jakšić se sumnjiči da je zloupotrebom službenog položaja dok je bio predsednik Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici privredniku Ljubomiru Biševcu pomogao da protivprano pribavi imovinsku korist od 20 miliona dinara.

Osim Jakšića, kome je po hitnom postupku Visoki savet ukinuo imunitet, pritvor je određen službenicima Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici Miroslavu Božoviću, Blagoju Čuroviću i Draganu Gavriloviću, rekao je tužilac.

Radisavljević je dodao da su za Ljubomirm Biševcem i Miodragom Laketićem, koji je u bekstvu, raspisane poternice.

Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnja da je Biševac, na osnovu falsifikovanog ugovora koji je sklopio sa firmom „DP Luks“, koju je predstvaljao Laketić, postao vlasnik lokala u Kosovskoj Mitrovici, površine 320 kvadratnim metara.

Biševac je lokal kasnije prodao i tako pribavio protivpravnu imovinsku korist od 20 miliona dinara. Overa nepostojećeg ugovora je obavljena u tadašnjem opštinskom sudu u kosovskoj Mitropvici, po nalogu tadašnjeg predsednika tog suda – Jakšića.

On je dao nalog radnicima suda da se falsifikovanjem službene knjige suda izvrši overa ugovora o nelegalnoj prodaji nepokretnosti – poslovnog prostora – lokala, vlasništvo DP „Luks“, kupcu Ljubomiru Biševcu.

Na taj način Jakšić je svom prijatelju Biševcu pribavio protivpravnu imovinsku korist od preko 20 miliona dinara.

Jedan od troje zaposelnih u sudu u Kosovskoj Mitrovici pre nekoliko dana je iscepao stranice iz zvaničnih sudskih knjiga kako bi prikrio ovu radnju.

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je juče da je od Višeg tužilaštva u Kraljevu preuzelo krivično gonjenje petorice osumnjičenih za zloupotrebe i korupciju u Kosovskoj Mitrovici, pošto se tokom istrage u Kraljevu došlo do podatka da je u ta dela umešan i član V S S, što ovo delo kvalifikuje kao “visoku korupciju”.

Jakšić je inače izborni član Visokog saveta koji je izabran iz reda sudija.

Član je jedne od komisija stalnog sastava Visokog saveta koja vrši reviziju odluka o izboru sudija iz decembra 2009. godine, odnosno razmatra prigovore neizabranih sudija.

U Viši prekršajni sud došao je 2010. godine, pošto je osam godina radio kao sudija u Prvom opštinskom sudu u Beogradu. Pre toga je bio sudija i predsednik Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!