- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Sudije i tužioci napustili javnu raspravu o izmenama Ustava

Više tužilačkih i sudijskih udruženja napustilo je danas u Novom Sadu javnu raspravu o nacrtu izmena Ustava o pravosuđu zbog istupa pomoćnika ministra pravde Srbije Čedomira Backovića, prenela je danas TV N1.

Javnu raspravu napustili su članovi Konventa, Udruženja tužilaca, Društva sudija Srbije, Udruženja tužilačkih i sudijskih pomoćnika i Advokatske komore Vojvodine.

Kako je za N1 rekao direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević, pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović izneo je mnoštvo uvreda i stvari koje su sudije okarakterisale kao pretnje.

„Zbog toga smo odlučili da napustimo ovakav skup, jer on ne predstavlja ni pokušaj javne rasprave i u suprotnosti je sa onim što je stajalo u obavezama u akcionom planu za Poglavlje 23 (u pristupnim pregovorima sa EU). Svi odgovori koje smo čuli na postavljena pitanja pokazali su nepoštovanje i struke i civilnog društva„, rekao je Antonijević.

Rasprava je prekinuta pošto je Backović Konvent nazvao „nekom vrstom Centralnog komiteta“ i nakon što predstavnici pomenutih udruženja nisu dobili odgovore o njegovom poslednjem istupu na TV N1 i drugim stavovima.

„Ovo danas pokazuje nipodaštavanje i pokušaj da se jednoumlje iz Ministarstva pravde nametne struci, da se zakloni iza građana i da se zaista ne uđe ni u kakvu raspravu o predloženim rešenjima“, rekao je Antonijević.

On je dodao da to ipak više liči na lični obračun pomoćnika ministra pravde sa sudijama i tužiocima, nego na stav Ministarstva pravde.

Posle izlaska iz sale predstavnika više tužilačkih i sudijskih udruženja rasprava je nastavljena.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!